Miljö

Beslut om vargjakt överklagas

Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden (WWF) överklagar tillsammans beslutet som fattats om att tillåta licensjakt på 30 vargar.

Det är Naturvårdsverket som gett grönt ljus till vargjakten. De tre organisationerna menar att Naturvårdsverkets bortförklaringar om liten risk för inavel och att vargstammen skulle vara beståndskraftig inte har accepterats av EU-kommissionen. Dessutom menar man att licensjakten kan strida mot svensk lagstiftning.
– Nu får vi resultatet av att regeringen väljer konfrontation istället för samarbete i rovdjursfrågan. Vi kommer snarast att överklaga beslutet eftersom det strider mot både Sveriges och EU:s lagstiftning. Den svenska vargstammen är fortfarande hotad av inavel och vem som helst kan förstå att läget inte blir bättre av att man skjuter 30 vargar och rensar hela revir, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Det är i Värmlands, Örebro och Dalarnas län som den planerade vargjakten kommer att äga rum. De län som omfattas av jakten har valts ut med hänsyn till koncentrationen av varg, skriver Naturvårdsverket som följer Riksdagens rovdjursproposition.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!