Miljö

Även betongdjungeln absorberar kol

Stockholmsförorten Hallunda, Botkyrka kommun

Cementtillverkning är en process som släpper ut stora mängder kol, men nu menar forskare att byggmaterialet över tid återabsorberar en del av det kol som frigjordes vid tillverkningen.

Det beror på att materialets porer drar till sig kolet, först ytligt, men sedan djupare in i cementen.

− Det låter otroligt, men så är det. Det cement som hällts upp sedan 1930-talet har sugit åt sig en substantiell mängd av den koldioxid som släpptes ut under produktionen, säger Steven Davis vid University of California, Irvine.

Studien, som publicerats i Nature Geoscience, har undersökt cementens påverkan under hela livstiden, både normal användning, återanvändning och skrotning. Enligt studien producerades över 76 miljarder ton cement från 1930 till 2013, med utsläpp på 38,2 gigaton koldioxid som följd. Men av dessa har 4,5 gigaton återabsorberats under samma tid.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!