Stockholmsförorten Hallunda, Botkyrka kommun
Foto: Holger Ellgaard/CC BY-SA 3.0

Även betongdjungeln absorberar kol

Publicerad 27 februari 2017, uppdaterad kl. 18:20

Cementtillverkning är en process som släpper ut stora mängder kol, men nu menar forskare att byggmaterialet över tid återabsorberar en del av det kol som frigjordes vid tillverkningen.

Det beror på att materialets porer drar till sig kolet, först ytligt, men sedan djupare in i cementen.

Annons:


− Det låter otroligt, men så är det. Det cement som hällts upp sedan 1930-talet har sugit åt sig en substantiell mängd av den koldioxid som släpptes ut under produktionen, säger Steven Davis vid University of California, Irvine.

Studien, som publicerats i Nature Geoscience, har undersökt cementens påverkan under hela livstiden, både normal användning, återanvändning och skrotning. Enligt studien producerades över 76 miljarder ton cement från 1930 till 2013, med utsläpp på 38,2 gigaton koldioxid som följd. Men av dessa har 4,5 gigaton återabsorberats under samma tid.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • Varmlandstok

    Det här lärde jag mig under gymnasiets kemilektioner för mycket länge sedan.
    Dvs det är en trivial sanning.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend