Ändrat klimat ger ökad dödlighet

publicerad 20 mars 2014

Högre värme till följd av klimatförändringar har lett till 300 döds­fall i Stockholm mellan 1980 och 2009. Detta enligt forskning från Umeå universitet, som publicerats i Nature Climate Change.

Orsaken är att ett varmare klimat ökar såväl frekvensen, intensiteten och varaktigheten hos värmeböljor, vilket även i andra studier visat sig leda till ökad dödlighet.

– Dödligheten kopplad till extrem värme under den aktuella perioden var fördubblad, jämfört med om vi inte hade haft några klimatförändringar. Dessutom såg vi att även om vintrarna har bli­vit mildare, inträffade extremt kalla perioder oftare, vilket även det bidrog till en liten ökning av dödligheten under vintermånaderna, säger Daniel Oudin Åström, doktorand i Yrkes- och miljömedicin, som har genomfört studien.

Studien rör endast Stockholms län, men räknat på hela landet skul­le det innebära 1500 dödsfall. Man har dessutom endast undersökt dödligheten under extrema temperaturer. Därmed finns inte data om dödsfall orsakade av mildare förändringar med i statistiken.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.