Aktuellt med dieselförbud i bilstaden Stuttgart

publicerad 2 augusti 2017
Bilkoncernen Daimlers huvudkontor i Untertürkheim, Stuttgart

I tyska Stuttgart, där Mercedes-Benz, Porsche och Daimler har sina huvudkontor, kan dieselbilen snart vara ett minne blott. Ett beslut från en distriktsdomstol öppnar för att dieselbilar ska förbjudas i staden från och med nästa år.

Stuttgart beskrivs ofta som den främsta bilstaden i Tyskland. Mercedes-Benz, Porsche och Daimler är några av Tysklands främsta bilkoncerner och alla tre styrs från Stuttgart. Men staden är också den stad i Tyskland som har de största bilutsläppen.

I förra veckan dömde en distriktsdomstol i staden till miljöorganisationen DUH:s favör. Målet handlade om ett eventuellt förbud av dieselbilar i staden. Enligt domstolen är ett sådant beslut lagligt att fatta.

Från 2010 och framåt har myndigheterna misslyckats med sitt uppdrag att sänka utsläppsnivåerna. Restriktionerna på bilarna är lagliga och enligt domstolens uppfattning är en proportionerlig åtgärd eftersom hälsorisken uppväger rätten till egendom och friheten att agera för fordonsägare, säger domare Wolfgang Kern.

Det är nu upp till politikerna i Stuttgart att fatta beslut om man ska införa ett dieselförbud i staden från och med nästa år. Den Stuttgartbaserade bilkoncernen Daimler har redan sagt att man kommer bestrida ett eventuellt förbud av dieselbilar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!