Medströmsmedia flyr sitt ansvar – som vanligt

"Mainstreammedia" har blivit beteckningen på konventionell media i folkmun. Tidigare har den svenska översättningen "medströmsmedia" känts något krystad, men när man nu lägger till deras fullständiga coronahaveri har den kommit att bli allt mer träffande.

publicerad 23 juni 2022
- av Isac Boman

Totalitär restriktionspolitik som gjort långt mer skada än den gjort nytta. Ett vaccin som inte haft någon effekt på smittspridning men som skulle injiceras på grund av “solidaritet” trots dokumenterade allvarliga hälsorisker.

Juristen Axel Berglunds sammanfattning av coronahärvan hade gott och väl kunnat vara ett av många liknande inlägg på NyD Debatt sommaren 2021, men oaktat detta är det trots allt positivt att hans debattartikel nu får plats även på vänsterpopulistiska Bonniertidningen Expressens löpsedel.

Berglunds fråga om ledande politiker eller ansvariga myndigheter känner något ansvar för sina skadliga beslut är framförallt retorisk. Ingen av dessa kommer naturligtvis att ta på sig något ansvar vid sidan av en läpparnas eventuella bekännelse, eftersom detta handlar om väl inarbetade beteendemönster.

Något som dock missas i debattartikeln är det enorma ansvar som ligger hos de tre gamla mediadrakarna; skattefinanserade SVT-SR, Bonniermedia och Schibstedkoncernen.

2013 bekräftade Edward Snowden slutgiltigt något alla tänkande människor sedan länge förstod hade pågått sedan Patriot Act infördes i USA 2001 – att de så kallade demokratiska staterna gjorde systematiska intrång i medborgarnas privatliv. Alltsedan 11 september har ingen av nämnda drakar visat något genuint intresse för att granska den pågående avvecklingen av medborgerliga friheter. Big Brothers framträdande i Väst har snarare ömsom relativiserats, ömsom förlöjligats som en vansinnig konspirationsteori påhittad av paranoida foliehattar.

Paradoxalt nog har man samtidigt lika huvudlöst och okritiskt själva anammat helt andra och betydligt mer infantila konspirationsteorier. Inte ens den särskilde åklagaren Robert Muellers rapport, som vederlade rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016, verkar ha kunnat få någon av dessa redaktioner att omvärdera huruvida Trump verkligen var Kremls nickedocka. Den världsomfattande ”ryska påverkansoperationen” har även insinuerats inkludera oberoende medier som Nya Dagbladet.

I själva verket har man drivit på faktiska påverkansoperationer från techjättarnas sida, där förtrycket av det demokratiska samtalet fortgår på deras plattformar. Den orwellska retoriken kunde inte vara mer iögonfallande när detta samtidigt speglas som en nödvändig del i att “värna demokratin” mot “desinformation”.

Drakarnas främsta “kritik” mot makthavarnas nedstängningar, massvaccinationskampanjer och teknokratiska apartheidsystem med covidpassen har varit att man inte tagit i tillräckligt hårt – särskilt i Sverige som relativt till omvärlden varit förskonat från de absolut värsta avarterna av totalitär coronapolitik.

“Mainstreammedia” har blivit den vanligaste beteckningen på konventionell media i folkmun. Tidigare har den svenska översättningen “medströmsmedia” känts något krystad, men när man nu lägger till deras fullständiga coronahaveri har den kommit att bli allt mer träffande.

Något ansvar för allt det lidande man orsakat vill man helt enkelt inte ta.

 

Isac Boman

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!