Vikingarna tog sällskapsdjur med på sina resor

publicerad 19 februari 2023
- av Sofie Persson
Replika av vikingaskepp i Norge.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Skandinaviens vikingar tog med sällskapsdjur vid resor till Brittiska öarna, visar ny forskning. Både hundar och hästar har hittats vid vikingagravplatser i Storbritannien.

I Derbyshire finns en vikingagravplats som först upptäcktes 1855. Gravplatsen ligger i skogsområdet Heath Wood och arkeologer tror att det kan vara en krigsbegravningsplats. Den är unik eftersom det är den enda skandinaviska kremationsplatsen på de Brittiska öarna. På platsen har man hittat 59 gravar och i dem finns också kremerade djur. Tidigare har man menat att vikingarna stal djur från byar i Storbritannien när man anlände, men nya tester visar att djuren som begravts troligen var deras följeslagare.

I gravarna har man sedan tidigare funnit rester efter hästar och hundar. Även grisar har hittats men dessa kan ha tagits med som symboler snarare än som följeslagare. Forskning visar att djuren blivit kremerade på samma begravningsbål som människorna, vilket kan tyda på att djuren haft stor betydelse för vikingarna, säger doktorandforskaren Tessi Löffelmann från Durham University och Vrije Universiteit Bryssel till BBC.

De behandlades mer som sällskapsdjur än bara för ekonomiska ändamål, menar hon.

Forskarna har kommit fram till att djuren kom från Skandinavien genom att analysera deras benrester. Djuren har med andra ord rest med vikingarna från Skandinavien till Brittiska öarna, en resa som kunde ta flera veckor. Det här är det första vetenskapliga beviset att vikingarna transporterade hästar och andra djur till England på 800-talet.

Jag tycker att det är riktigt rörande och det tyder på att vi underskattar hur viktiga djuren var för vikingarna, säger Löffelmann.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!