MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Två vikingasvärd hittade i Västmanland

publicerad 26 oktober 2022
- av Sofie Persson
Svärdens placering förbryllar arkeologerna.

Vid en utgrävning i Västmanland har man funnit två vikingasvärd. Svärden påträffades nerstuckna i två gravar, vilket är mycket ovanligt och gör fyndet unikt.

De senaste två åren har man längs med E18 i Västmanland gjort stora arkeologiska utgrävningar eftersom man ska bredda motorvägen. Sedan april har man nu gjort en avslutande utgrävning vid Köping och Västjädra.

Vid utgrävningen har man gjort ett unikt fynd av två vikingasvärd vid ett gravfält i Viby/Norrtuna utanför Köping. Vid gravfältet finns omkring 100 gravar av vilka två är gravhögar som dateras till yngre järnålder, cirka 600–1000 e.Kr.

Vi kunde se handtaget till ett av svärden sticka upp ur marken, direkt under grästorven, säger Anton Seiler, på Arkeologerna vid Statens historiska museer.

Det var i den ena gravhögen de båda svärden hittades. Vid gravhögen har människor vid senare tillfälle kommit tillbaka och anlagt nya gravar, ungefär 200 till 300 år senare. Det handlar om tre stensättningar, det vill säga gravar som är byggda av sten. I den ena fanns en stor mängd glaspärlor, men i de andra två var svärd nerstuckna i gravarna. Detta menar Seiler är väldigt ovanligt och gör fyndet unikt.

Man har totalt hittat drygt 20 vikingatida svärd i Västmanland tidigare, att då hitta två exemplar på samma gravfält som vi har gjort, och dessutom orörda i gravarna, är lite av en sensation. Speciellt som att de är placerade på det sätt de är, säger han.

Arkeologerna har inget svar i nuläget varför man valt att sätta svärden på det viset och heller inte varför man anlagt nya gravar ovanpå de äldre.

Kanske var det ett sätt att vörda och minnas sina anhöriga, genom att man kunde besöka platsen där svärden fanns och röra vid dem, säger Seiler. Vi vet inte varför man har gravlagt flera individer senare i högen, om det handlar om släktskap eller om man ville markera någon sorts tillhörighet. Om det är mans- eller kvinnogravar kan förhoppningsvis de osteologiska analyserna ge svar på.

Andra fynd vid platsen är bland annat kremerade ben från människor och djur, en spelpjäs, delar av en kam och björnklor, som kan ha varit del av en björnfäll.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend