Unik vikingamarknad kan ha hittats i Norge

publicerad 23 februari 2024
- av Sofie Persson
Den markpenetrerande radarbilen kör över markerna vid Utstein Gard på Klosterøy.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

8420 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Arkeologer tror sig ha hittat en medeltida vikingamarknad vid den skyddade kulturmiljön vid Utstein Gard. Om så är fallet är upptäckten unik för denna del av Norge.

Ön Klosterøy i sydvästra Norge är känd för sitt rika kulturarv där bland annat Utstein kloster ligger, vilket är landets mest välbevarade medeltida kloster.

I höstas genomförde arkeologer undersökningar vid Utstein Gard, som är privatägt, med hjälp av markpenetrerande radar där man gjorde flera nya fynd. Bland annat hittade man strukturer av vad man tror är så kallade grophus samt tre fundament till bryggor eller båthus. Med hjälp av metalldetektorer hittade man också diverse mynt och vikter. Fynden pekar mot att det kan ha legat en marknad på platsen.

Under de senaste åren har vi fått in många metalldetektorfynd från Utstein, bland annat handelsrelaterade föremål som vikter och mynt. En av de saker vi ville undersöka med den markpenetrerande radarn var om det kunde finnas ytterligare spår av handelsverksamhet. Jag är därför inte förvånad över att resultaten nu tyder på att Utstein verkligen var en marknadsplats under vikingatiden och tidig medeltid, säger professor Håkon Reiersen vid Universitetet i Stavanger i ett pressmeddelande.

Krävs traditionella undersökningar

Grophus är byggnader där golvet är utgrävt under marknivån. Sådana hus användes på flera platser i Europa och var särskilt vanliga i Skandinavien och på Island. Arkeologerna har också hittat möjliga spår av nyupptäckta gravhögar, kokgropar, odlingslager (jordlager från jordbruk) och bosättningsspår. Även det ger ett starkt stöd för arkeologernas hypotes att platsen faktiskt är en marknadsplats, men man kan inte vara helt säker i nuläget.

Även om många indikatorer tyder på att detta kan vara en marknadsplats kan vi inte vara 100 procent säkra förrän ytterligare undersökningar genomförs i området för att verifiera fynden, säger Grethe Moéll Pedersen, arkeolog vid Arkeologiska museet vid universitet. Markradar har visat sig vara ett användbart verktyg för oss, men det kan inte helt ersätta traditionella arkeologiska utgrävningsmetoder.

Det finns för närvarande inga konkreta planer på ytterligare undersökningar. För att kunna inleda ett forskningsprojekt i området i framtiden är arkeologerna beroende av både finansiering och samtycke från markägarna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!