South Park hånar Disneys woke-politik

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 1 november 2023
- av Jan Sundstedt
South Park Disney
South Park-karaktärernas alter egon i det nya avsnittet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den legendariska satirserien South Park ger sig nu på Walt Disney Studios i ett specialavsnitt där det drivs kraftigt med kulturrevolutionen i Väst i allmänhet och i synnerhet med Disney, som under många år gått i bräschen för utvecklingen.

Specialavsnittet Joining the Panderverse hade premiär den 27 oktober på streamingtjänsten Paramount+. Trey Parker and Matt Stone, skaparna bakom South Park, summerar handlingen i avsnittet med att karaktären Eric Cartman “har en mardröm om att alla hans vänner ersatts av en grupp kvinnor som uttrycker klagomål över patriarkatet”.

I avsnittet förflyttas Cartman till ett alternativt universum kallat Universum 216-B. Ett universum som helt befolkas av kvinnor med olika rastillhörighet, samtidigt som Cartmans motsvarighet från det universumet tar plats i sitt eget universum. Parallellt med detta inser Disneys vd Bob Iger, och hans styrelse på The Walt Disney Company, att något är “annorlunda” med styrelseledamoten Kathleen Kennedy, vars woke-politik i företagets produktioner resulterar i avtagande tillströmning till biljettkassorna…

 

Disney har under de senaste åren kommit att förknippas alltmer intimt med sin ultraliberala inriktning som gradvis tagit sig allt tydligare uttryck i produktionerna. Exempelvis Den Lilla Sjöjungfrun (2023) och den kommande Snövit återfinns bland de produktioner som modifierats kraftigt från sina ursprungliga varianter. Även Lucasfilms produktioner har, under översyn av dess vd Kathleen Kennedy, mött kritik efter att man alienerat många långvariga fans inte minst av Star Wars.

South Parks avsnitt hyllas på sociala medier bland annat för att exponera den politik som bedrivs av Hollywood i allmänhet och Disney i synnerhet.

Även entreprenören Elon Musk har uppmärksammat avsnittet med skrattande emojis och skriver att det kommer “i rättan tid”.

I skrivande stund har företrädare för Walt Disney Company ännu inte offentligt kommenterat specialavsnittet ifråga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!