H.C. Andersens klassiska berättelse Den Lilla Sjöjungfrun (Den lille havfrue) gjordes 1989 i en tecknad variant av The Walt Disney Company.
Den 26 maj är det nypremiär i Sverige för filmen som stöpts om i animerad form, bland mycket annat genom att göra sjöjungfrun mörkhyad och revidera sekvensen där prins Eric uppmanas att kyssa Ariel.
Det senaste cirka tio åren har anrika The Walt Disney Company lagt beslag på ett flertal andra filmbolag och därmed även lukrativa franchises inom film och tv. Återkommande inslag på Disney-himlen är bolagets nyinspelningar av tecknade klassiker, däribland datoranimerade nyinspelningar som 2019 års Lejonkungen och spelfilmer som Djungelboken från 2016.
I år är turen så kommen till Den Lilla Sjöjungfrun som likt merparten av dess omstöpta föregångare också blivit föremål för frän kritik för politisering. Youtube fick blockera ogilla-knappen till filmens trailer efter 1,5 miljoner tummar ner och även på Twitter har filmen häcklats friskt under hashtaggen #notmyariel.
Not my Ariel, my appetiser.#notmyariel #appetizers #godzillasnacks #nom @DisneyStudios pic.twitter.com/3U9W1UZTuI
— Godzilla Tweets (@TweetsGodzilla) March 19, 2023
Bland annat kommer två av Alan Menkens uppskattade sånger att revideras, bland annat sekvensen där prins Eric uppmanas att kyssa sjöjungfrun Ariel, då man menar att det kan tolkas som att prinsen ”tvingar sig på henne” samt när antagonisten Ursula försöker få Ariel att ge upp sin röst.
– Det finns textändringar i ”Kiss the Girl”, eftersom folk har blivit väldigt känsliga för tanken att (prins Eric) på något sätt skulle tvinga sig på (Ariel). Vi har gjort några ändringar i ”Poor Unfortunate Souls” angående repliker som på något sätt kan få unga flickor att känna att de inte får tala i onödan, även om Ursula tydligt manipulerar Ariel att ge upp sin röst, säger Menken själv i ett uttalande.
Den Lilla Sjöjungfrun (engelska: The Little Mermaid) är en animerad långfilm från 1989 av Walt Disney Pictures som fick två Oscars - bästa sång ("Havet är djupt") och bästa musik (Alan Menken).
Filmen är baserad på den danska sagan med samma namn av Hans Christian Andersen från 1837.