Disney paketerar Snövit i woke-skrud

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 26 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Snövit
Disneys live-action nyinspelning av "Snövit" har premiär 2024.

Bröderna Grimms nedtecknade version av den medeltida sagan “Snövit”, har nu erhållit en samtida politiskt korrekt skrud. Disney har under 2022 spelat in en uppdaterad och “wokeifierad” version med en latinabördig skådespelerska i huvudrollen samt med normalväxta mångfaldskarlar som sex av de sju dvärgarna.

Huvudrollsinnehaverskan själv, Rachel Zegler, kommenterar det hela på följande vis.

Folk skämtar om att vår version är den politiskt korrekta Snövit, och det är den verkligen – för den behövde det.

– Det är en 85 år gammal tecknad film, och vår version är en uppfriskande historia om en ung kvinna som har en funktion bortom “En dag kommer min prins”.

“Toxiska fans”

Rachel Zegler slog igenom som ‘Maria’, i Steven Spielbergs nyinspelning av musikalen West Side Story (2021). En roll som förärade den av delvis colombiansk börd ättade skådespelerskan en Golden Globe Award.

Efter att massiv kritik – varav en del varit av det fränare slaget – riktats mot projektet, har Zegler inlett ett smärre korståg mot vad hon kallar “toxiska fans”.

Disney var i tidigt skede ute till försvar för filmen och gav då följande uttalande.

För att undvika att förstärka stereotyper från den animerade originalfilmen tar vi ett nytt förhållningssätt när det gäller dessa sju karaktärer och har rådgjort med medlemmar i dvärgsamfundet.

De överväldigande negativa reaktionerna på den kommande versionen av Snövit, har blivit ett välbekant mönster för Walt Disney Company och dess live-action nyinspelningar av sina klassiska animerade filmer.

På så kallade sociala medier går som väntat vågorna höga, mot vad många kritiker anser som ännu ett angrepp på klassiska berättelser med redan fastställda karaktärer och persongalleri.

Mångfaldsdvärgar av medellängd

Då Disney gör sitt bästa för att lägga locket på, vad gäller mer utförlig information om filmen, är det i dagsläget inte helt klarlagt hur de sju dvärgarna kommer att gestaltas.

Läckta bilder tycks emellertid påvisa att alla utom en (Butter) är av medellängd. Detta utöver den numera obligatoriska mångfalden vad gäller exempelvis etnicitet som blivit Disneys modus operandi det senaste decenniet.

Andrew Burnap har den manliga huvudrollen, men enligt uppgifter spelar han inte prinsen utan istället en helt ny karaktär. Prinskaraktären är enligt Disney förlegad och behöver “moderniseras”, då dagens kvinnor “inte behöver bli räddade”.

Den elaka drottningen, Snövits styvmor, spelas av Gal Gadot, känd från bland annat filmerna om Wonder Woman och 2022 års nyinspelning av Döden på Nilen.

Premiären av den nya versionen av Snövit och de sju dvärgarna beräknas till mars 2024. Tills dess får otålig biopublik vackert hålla till godo med den tecknade klassiska originalversionen från 1939 oaktat dess “förhatliga” budskap.

Snövit (tyska: Schneewittchen).

Sagan om Snövit tros ha sitt ursprung i det medeltida Italien och har spridits som muntlig tradition över hela Europa. Sagan - tillsammans med dussintals andra sagor -  nedtecknades av bröderna Grimm i mitten på 1800-talet. I deras version träffar Snövit de sju dvärgarna, medan drakar och rövare hjälper henne i versionen på Balkan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!