“Obi-Wan Kenobi” ett hån mot Star Wars arv

Kulturrevolutionen i Väst

Föreställ dig din bästa vän från forna tider. Du minns honom eller henne med kärlek i hjärtat. Flera år senare dyker samme vän upp igen, ringandes på din dörr. Du öppnar och där står en nergången trashank, ett nytt och okänt väsen du inte längre kan relatera till. Det går dessvärre inte att förhålla sig till den nya tv-kalkonen "Obi-Wan Kenobi" på något annat sätt.

publicerad 22 juli 2022
- av Jan Sundstedt
Obi-Wan Kenobi
De tre inkvisitorerna i "Obi-Wan Kenobi" med universums bästa Reva till vänster i bild.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det faktum att Walt Disney Pictures producerar sina alster med en cynisk agenda i förgrunden, och inte med syfte att berika kulturvärlden, torde för den vakne betraktaren stå mer än klart sedan en tid tillbaka. Mot bakgrund av Star Wars rika arv är det värt att uppmärksamma när man slaktar ett sådant legendariskt universum.

Franchisemördare

Allt sedan eftertexterna i 2005 års förnämliga Revenge of the Sith klingade av, har varumärket exploaterats och snudd på misshandlats – inte minst sedan George Lucas år 2012 sålde sitt skötebarn Lucasfilm till Walt Disney Pictures för den astronomiska summan av 41 (!) miljarder kronor.

Med 2022 års facit på hand kan man konstatera att konsekvensen av Disneys övertagande av Star Wars-franchisen inte blev dåligt. Det blev katastrofalt. Inte nog med att kulturvärlden belastades med de onödiga filmerna Episod VII till IX – vars enda syfte var att ta kål på hjältarna från originaltrilogin.

Därtill har man provocerat fans med rent skräp som spin-off filmen Solo och tv-serien Boba Fett. För att tala i klarspråk är det inget annat än politiskt korrekt dynga vars främsta syfte är uppenbart och består av att förminska pojkar, män och traditionellt manliga egenskaper i allmänhet.

När undertecknad inte trodde det var möjligt att sjunka lägre har Disney – med radikalfeministen Kathleen Kennedy i spetsen – laddat om med tv-serien Obi-Wan Kenobi. Jag slutade titta efter avsnitt tre och de tre återstående avsnitten fick jag snabbspola mig igenom, helt enkelt för att serien är så urbota usel. En mer korrekt titel hade varit något i stil med: The Spoiled Girl Brat Leia & Woman of Color Reva – feat. Soy Boy Obi-Wan Kenobi.

Serien handlar nämligen inte om vare sig Obi-Wan Kenobi eller Darth Vader, utan om ovan nämnda damer. Varav en snorunge men som självklart kan och vet allt. De få “män” som trots allt är med i serien är blåsta, bortkomna och/eller inkompetenta.

Skrattretande manus

Manuset förefaller vara skrivet av en hoper treåringar med noll insikt om vad som gjorde Star Wars till en klassiker i filmhistorien. Den så kallade regin av Deborah Chow har inga förlåtande drag. Scenografin och specialeffekterna tycks gjorda av frigolit och detta i en produktion med en budget på 20-25 miljoner dollar – per avsnitt!

Något som särskilt sticker ut är det skrattretande skådespeleriet. Ewan McGregor har jag alltid haft ett gott öga till ända sedan Trainspotting och jag menar att han i prequel-filmerna gör det väldigt bra som den yngre Obi-Wan. Icke så här.

Glöm den Obi-Wan som fans kommit att uppskatta och respektera. Här serveras vi en halvt om halvt förvirrad tönt och toffelhjälte – en kuvad mansfigur som låter sig bossas runt av en 9-årig minihäxa – prinsessan Leia den yngre. En jänta som kan vara den mest irriterande illbatting filmvärlden skådat.

Hayden Christensen är även han tillbaka som allas vår Darth Vader. Jag tillhör de som gillade Hayden som Anakin Skywalker, och anser kritiken mot honom obefogad. Dessvärre följer hans insatser samma mönster som McGregor och jag konstaterar med sorg i hjärtat att skadan som åsamkats Kenobi även gäller för Vader.

Den karaktär som sätter spiken i kistan i denna diaboliska cocktail är Inquisitor Reva (Moses Ingram). Det är som sagt denna karaktär (tillsammans med Leia) serien egentligen handlar om och fokuserar på. Jag kan ärligt talat inte minnas när jag senast genomled en sämre skriven karaktär, porträtterad av en mer undermålig skådespelare än Ingram.

Den inbäddade trailern bifogas här för kuriosa trots att den ger en missvisande bild av serien.

 

Det är med tungt sinnelag jag konstaterar att Obi-Wan Kenobi blott är ännu ett kvitto på att Disney inte sysslar med kulturskapande, utan med kulturell subversion. Star Wars var ursprungligen filmer som först och främst riktade sig till äventyrslystna pojkar. Här bidrar man istället till att en hel generation pojkar och unga män får än mer dålig självkänsla och självförtroende. Budskapet i filmen kan kort sagt kokas ner till att män alltid varit elaka, svaga och eländiga.

Särskilt ni som har barn bör undvika tv-serien till varje pris. Se hellre om originaltrilogin samt prequelfilmerna – det RIKTIGA Stjärnornas Krig!

 

Jan Sundstedt

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!