Brittiskt museum ska ”avkolonisera” sina samlingar

publicerad 29 januari 2021
- av Isac Boman
Museet kan komma att skicka tillbaka stora mängder föremål.

Det naturhistoriska museet Great North Museum: Hancock, kan komma att skicka tillbaks vissa historiska föremål och artefakter till dess hemländer i syfte att ”avkolonisera” sina samlingar.

Great North Museum: Hancock i Newcastle, England, är ett museum för naturhistoria, arkeologi, geologi och världskulturer. I ett politiskt korrekt utspel har cheferna för museet beslutat av ”avkolonisera” sina samlingar. Historiska föremål och artefakter som varit för allmän beskådning på museet i flera år kan komma att återföras till sina olika hemländer. Liknande diskussioner förs även på andra brittiska museum.

Samlingarnas historia på Great North Museum: Hancock sträcker sig över 250 år. Detta innebär att ett antal av våra objekt är ofrånkomligt kopplade till Storbritanniens koloniala förflutna och systemisk rasism. Vi erkänner detta och arbetar för att använda dessa samlingar på ett rättvist och rättvist sätt.”, kommenterar muséet policyn på sin hemsida:

Så kallad ”avkolonisering” blev en nationell debatt förra sommaren i kölvattnet av demonstrationerna av den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM och vandaliseringen av en statyn av Edward Colston i Bristol som skedde i samband med detta.

Great North Museum: Hancock har världskultursamlingar som består av många biologiska och geologiska föremål från tidigare brittiska kolonier. Ett stort bekymmer är att ta reda på hur dessa objekt erhölls. Även om många av dem antagligen erhölls genom handel eller som gåvor, kan vissa mycket väl ha tagits med våld från sina ägare.

Att återsända historiska föremål är samtidigt inget absolut nytt för muséet. 2006 skickades resterna av tre aboriginska individer till Australien och flera maori-tatuerade huvuden till Te Papa Tongarewa-museet i Wellington, Nya Zeeland.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!