USA-stödda trupper i Syrien kan vänta sig motstånd från stamhövdingar

Hans Myrebros senaste krönika tar upp hur 70 syriska stamhövdingar förklarat krig mot USA-stödda trupper i Syrien.

publicerad 11 juni 2018

Att USA bekämpar IS har man hört otaliga gånger från mainstream håll. Från oberoende medier har vi samtidigt fått veta att USA med flera på olika sätt stöder IS och närstående terrorgrupper. Det kan då vara intressant att få information från inflytelserika grupper inne i Syrien.

Den 3 juni i år sammanträdde mer än 70 stamhövdingar i Deir Hafer i norra Syrien för att fastslå en politik riktad mot USA:s intervention i Syrien. Hövdingarna, eller kalla dem lokalpolitikerna, representerade al-Hasakah, Aleppo och al-Raqqa regionerna. Deras bestämda ställningstagande visade att de till varje pris vill driva ut USA-trupperna från de egna provinserna.

USA:s redskap i hela Syrien har hela tiden varit Syrian Democratic Forces (SDF), som förutom militära insatser mot den folkvalda regimen, även fungerat som langare av utländska vapen och ammunition till IS.

Men stamhövdingarna vill ha stöd från regeringstrupperna för att få bukt med makter som utgör det största hindret för fred.  Och när då President Assad utlovar ett sådant stöd till de sjuttio, mullrar man i Washington och varnar för allvarliga konsekvenser om de USA trupper som illegalt befinner sig i Syrien, angrips. Kriget i Syrien är som bekant inte ett inbördeskrig, utan ett proxy-krig där inslaget från främmande, fientliga stater är påfallande och där mängden legosoldater har varit ofantligt stort, men dess antal har tack vare en effektiv rysk insats  reducerats väsentligt.

USA:s intresse speciellt för norra Syrien har sina orsaker. Eller tydligare uttryckt. USA med sin neokonservativa regim, har att verkställa ett israeliskt diktat från 1982 där Israel uttryckligen genom Yinon-planen anvisar att Syrien måste krossas för att en kurdisk stat ska kunna uppstå i norra Syrien. En sådan kurdisk stat i förbund med Israel skulle kunna se till, att det övriga Syrien inte fungerar.

USA med bistånd av främst Storbritannien och Frankrike agerar militärt i Syrien i egenskap av israeliska vasaller. Till detta USA, vill Sverige hjärtans gärna knyta fastare militära band.

 

Källor: Al-Masdar News, Strategic Culture Fondation

 

Hans Myrebro


Om skribenten:

Hans Myrebro är en pseudonym. Han har bland annat författat boken NATO – ett monster på katastrofkurs.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.