Då kemiska vapen användes

publicerad 10 september 2013
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

CHURCHILL VÄN AV GASATTACKER
Dödande gas användes av båda parter i första världskrigets masslakt, inte minst på västfronten. Det var dock ett nyckfullt vapen. När vinden vände drabbades de egna av gasdöden.

På 1920-talet använde britterna gas mot upproriska kurder i det av England ockuperade Mesopotamien (Irak). Den dåvarande kolonialsekreteraren Sir Winston Churchill hade inga betänkligheter mot detta utan yttrade tvärtom:

”Jag är en stark anhängare av att använda giftgas mot ociviliserade stammar”.

Churchill var ett barn av sin främlingsfientliga tid och visade ofta sitt förakt för de engelska koloniernas människor. När Mahatma Gandhi startade sin icke-våldsliga kampanj för ett fritt Indien gick Churchill i taket: ”Gandhi borde bli bunden till händer och fötter och lagd på Delhis gator och sedan trampad på av en enorm elefant med den nye brittiske vicekungen på dess rygg!” Och när motståndet i Indien ökade, sa han: ”Jag hatar indier. De är ett avskyvärt folk med en djurisk religion.”

Undra på att Churchill av indiska historiker numera får en stor del av skulden till att tre miljoner bengaler bara under 1943 dog av svält i Brittiska Indien. Men Churchill tyckte det var indiernas eget fel, ty ”de fortplantade sig som kaniner”, som han drämde till med.

HALABIA 1988
I diskussionen om kemiska vapen i Syrien har det ibland erinrats om den kurdiska staden Halabias öde den 16 mars 1988 i Irak. Där dödades uppåt 5 000 människor av giftgas. Det skedde under det åttaåriga och mycket blodiga kriget mellan Saddam Husseins Irak och det Iran, som redan då hade ådragit sig USA:s misshag för att sedan kallas för en “ondskans axelmakt” av George Bush. Halabia hade erövrats av iranierna och stadens kurder som gjort uppror mot Irak betraktades därför som “landsförrädare”.

Amerikanerna stödde på den tiden Saddam Hussein och i början försökte de beskylla iranierna för massakern men efteråt råder det ingen tvekan om att det var ett irakiskt dåd.

ALLRA VÄRST FÖR VIETNAMESERNA!

Vietnamesisk man vars moder utsattes för Agent Orange vilket bidrog till svåra deformationer
Vietnamesisk man vars moder utsattes för Agent Orange vilket bidrog till svåra deformationer

I den upprörda debatten om syriska kemiska vapen aktar sig våra västvänliga medier för att påminna om det amerikanska kriget i Vietnam. Över en tiondel av det landets yta fälldes minst 72 miljoner liter av det kemiska avlövningsmedlet Agent Orange. Tre miljoner vietnameser påverkades och minst 150 000 barn föddes missbildade av giftet. (Enligt vietnamesiska uppgifter ledde det till hela 400 000 döda eller skadade och en halv miljon missbildade barn).

 

Per Petreas

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!