Avlövat lövverk

Bakom svensk klimatpolitik står lövverket Löfvén-Lövin-Lööf som tror att mer koldioxid från mänsklig verksamhet skulle värma Jordens atmosfär på ett farligt vis, men de missar några väsentliga punkter. Det skriver Tege Tornvall.

publicerad 25 november 2020

Bakom svensk klimatpolitik står ett ”lövverk”, bestående av trion Stefan Löfvén, Isabella Lövin och Annie Lööf. De tror på fullt allvar att mer koldioxid från mänsklig verksamhet skulle farligt värma Jordens atmosfär.

De missar att:

  • Sedan senaste istiden har flera perioder varit varmare än nu.
  • Lilla istiden (ca 1300-1870) var periodvis flera grader kallare än nu.
  • Denna kyla orsakade missväxt, nöd och svält.
  • År 1697/98 dog ca 100 000 människor i Sverige och 80 000 i Finland.
  • Några graders uppvärmning sedan dess är välkommen återhämtning.
  • Varmare hav gasar ut mer koldioxid.
  • Mer värme och koldioxid har gynnat växtliv och grödor.
  • Sedan 1930 har världens skördar ökat mer än fem gånger.
  • De senaste 25 åren har en fjärdedel av mänskligheten lyfts ur nöd och svält enligt Världsbanken.

Atmosfärens temperatur beror främst på hur mycket solvärme som når jordytan och värmer haven. Hinder för detta är skylande och reflekterande moln och stoft, dygnets mörka timmar, mörka årstider samt låg solvinkel närmare polerna. (Atmosfären värms också av det tryck som Jordens gravitation utövar på atmosfärens samlade massa.)

Cykliskt växlande solvind släpper in olika mycket kosmisk strålning i atmosfären med effekt på molnbildning och nederbörd. Nu är solen åter lika passiv som periodvis under lilla istiden. Det släpper in mer kosmisk strålning med fler moln och mer nederbörd som följd.

Det förebådar kommande kyligare klimat. Därmed avlövas lövverket Löfvén-Lövin-Lööf. Och grunden för Paris-överenskommelsen faller!

 

Tege Tornvall


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!