Konsumentmedvetenhet

Bill Gates finansierar laboratorieframställd hamburgare

Microsoftgrundaren och multimiljardären Bill Gates är en av personerna bakom framväxten av den labbtillverkade hamburgaren – som inte innehåller något kött ifrån ett djur, men som är genetiskt modifierad.

2011 bildades Impossible Foods, som tagit fram The Impossible Burger, en hamburgare som inte innehåller något kött ifrån en djurindivid, men som till skillnad från andra vegoburgare så smakar den och ser ut som kött. Bakom Impossible Foods finns flera finansiärer, däribland GMO- och vaccinförespråkaren Bill Gates. Även Google ska ha varit intresserade att köpa upp tillverkaren av hamburgaren.
På sin hemsida marknadsför Impossible Foods den labbtillverkade hamburgaren som ett klimatsmart och djurvänligt alternativ till den vanliga köttburgaren. Men i den labbtillverkade hamburgaren finns ämnen som tagits fram genom genmanipulation, så kallade genetiskt modifierade organismer, GMO. Hamburgaren innehåller också monosodiumglutamat, MSG, som är giftigt för nervcellerna och kan i längden öka risken för alzheimers och andra demenssjukdomar.

The Impossible Burger framstår således som ett klimatsmart alternativ – men som innehåller flera skadliga tillsatser.

Bland de naturliga och helt “gröna” alternativen finns sojafärsburgare och kikärtsburgare. Quorn är också en produkt som finns att köpa som färs. Produkten som är baserad på svamp är dock kraftigt raffinerad varför sojafärsen och kikärtsfärsen är ett naturligare alternativ.

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!