Foto: Dllu/OnInnovation/CC BY-SA 4.0

Bill Gates finansierar laboratorieframställd hamburgare

Publicerad 24 april 2017, uppdaterad kl. 13:36

Microsoftgrundaren och multimiljardären Bill Gates är en av personerna bakom framväxten av den labbtillverkade hamburgaren – som inte innehåller något kött ifrån ett djur, men som är genetiskt modifierad.

2011 bildades Impossible Foods, som tagit fram The Impossible Burger, en hamburgare som inte innehåller något kött ifrån en djurindivid, men som till skillnad från andra vegoburgare så smakar den och ser ut som kött. Bakom Impossible Foods finns flera finansiärer, däribland GMO- och vaccinförespråkaren Bill Gates. Även Google ska ha varit intresserade att köpa upp tillverkaren av hamburgaren.

Annons:


På sin hemsida marknadsför Impossible Foods den labbtillverkade hamburgaren som ett klimatsmart och djurvänligt alternativ till den vanliga köttburgaren. Men i den labbtillverkade hamburgaren finns ämnen som tagits fram genom genmanipulation, så kallade genetiskt modifierade organismer, GMO. Hamburgaren innehåller också monosodiumglutamat, MSG, som är giftigt för nervcellerna och kan i längden öka risken för alzheimers och andra demenssjukdomar.

The Impossible Burger framstår således som ett klimatsmart alternativ – men som innehåller flera skadliga tillsatser.

Bland de naturliga och helt “gröna” alternativen finns sojafärsburgare och kikärtsburgare. Quorn är också en produkt som finns att köpa som färs. Produkten som är baserad på svamp är dock kraftigt raffinerad varför sojafärsen och kikärtsfärsen är ett naturligare alternativ.

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • gunther

    Ständigt dessa nya påfund för populationskontroll.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend