MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

RT censurerade av Youtube – nu kan Youtube blockeras i Ryssland

Nätcensuren

publicerad 30 september 2021
- av Sofie Persson
Tv. Youtubes vd Susan Wojcicki. Rysslands president Vladimir Putin och chefredaktör för RT, Margarita Simonyan th.

Youtube har tagit ned två kanaler som drivs av ryska public service RT i Tyskland. Anledningen sägs vara “medicinsk desinformation” – vad RT  i praktiken ägnar sig åt är kritisk granskning av tyska coronarestriktioner. Kreml klargör å sin sida att risken nu finns att Youtube kan komma att bannlysas från Ryssland.

Anledningen till att Youtube stängde ner kanalerna påstås vara att RT:s kanaler sprider ”felaktig medicinsk information” om covid-19 och att man med detta bryter mot techjättens regler. Otaliga kanaler har tidigare blivit censurerade på liknande grunder, och även Youtube har själva erkänt att de tagit ner över en miljon videos med ”felaktig” information om covid-19.

Enligt RT handlar det i praktiken om att kritik av Angela Merkels coronarestriktioner förekommit i tyska sändningar. Kreml menar även att techjätten med detta kan ha brutit mot rysk lag. Under onsdagen sade president Vladimir Putins pressekreterare Dmitry Peskov att det som Youtube gjort är “skamlöst”.

Det finns tecken på att lagen har åsidosatts, eller snarare att den helt skamlöst har brutits mot. Det här är en form av censur och störande av det fria informationsflödet från medierna, sade han.

Vidare menade han att det kan komma att bli konsekvenser för techjätten i Ryssland om man inte öppnar upp de nedstängda kanalerna igen.

Vi måste ha en nolltolerans mot lagbrott och om våra tillsynsmyndigheter bedömer att ett lagbrott har begåtts så kan vi inte utesluta att vi kommer att vidta åtgärder för att framtvinga regelefterlevnad från den här aktörens sida, sade Peskov.

Under onsdagen publicerade den ryska mediemyndigheten Roskomnadzor ett brev som skickades till Google där man kräver att alla nedtagningar av RT:s kanaler skall hävas.

Om sajten inte följer ordern kan åtgärder enligt lagstiftningen komma att vidtas som helt eller delvis blockerar åtkomst till den,” står det i brevet.

Chefredaktören för RT, Margarita Simonyan, går så långt som att tolka Youtubes agerande som en del av ett pågående ”mediakrig” mellan Tyskland och Ryssland.

Moskvas utrikesdepartement har i ett uttalande sagt att man överväger att vidta åtgärder mot tyska nyhetsbyråer angående beslutet.

Att vidta ömsesidiga åtgärder mot tyska medier i Ryssland, som förresten har blandat sig i vårt lands inre angelägenheter, verkar inte bara lämpligt utan nödvändigt“.

Tyskland förnekar inblandning i beslutet och menar att initiativet för censuren kommer direkt från Youtube.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend