Youtube börjar ”faktagranska” videoklipp

publicerad 6 maj 2020
- av Markus Andersson

Youtube kommer nu att börja visa faktagranskningsrutor ovanför videoklippen. Detta ska vara ytterligare ett komplement till de omfattande censureringsverktyg man sedan tidigare tillämpar för att motverka videoklipp som enligt det hårt kritiserade företaget innehåller felaktig eller vilseledande information.

Den påstådda faktagranskningen kommer att utföras av det amerikanska nätverket International Fact Checking Network som bland flera andra organisationer omfattar Amazon-grundaren Jeff Bezos Washington Post, Politifact som sponsras av George Soros Open Society Foundations och Facebook, samt Factcheck.org som finansieras av den judiska stiftelsen och lobbyorganisationen Annenberg Foundation.

Sedan tidigare har liknande metoder införts i Indien och Brasilien, men nu kommer de alltså också till USA. Youtube beskriver själva förändringen som ett sätt att ”skydda” sina användare och ge dem en mer korrekt bild av verkligheten.


Annonser:


Att utvidga våra paneler för faktagranskning är ett av många steg som vi tar för att lyfta fram källor med auktoritet och ge våra användare relevant och officiell kontext samt minska spridningen av skadlig desinformation på Youtube”, skriver företaget i ett uttalande.

Den faktagranskade informationen kommer att synas ovanför sökresultatet så att användare enligt Youtube kan göra ”informerade val” angående vad de vill titta på eller vad som sägs.

Kontroversiella påståenden på Youtube måste framöver backas upp av en ”relevant artikel från en lämplig publicist”, vilket skulle kunna innebära att alla infallsvinklar som inte lyfts fram av konventionell massmedia får en stämpel att inte ha faktagranskats.

Ett exempel som ges i Tech Times är att en sökning på ”tornado” inte kommer att få upp rutan för faktagranskning, men att sökfrasen ”Träffades Los Angeles av en tornado” kommer att få fram denna.

För att en video ska ha existensberättigande på Youtube måste den också enligt företagets tidigare utstakade riktlinjer också följa en vänsterliberal värdegrund.

Youtube har därtill också tydligt gått ut med att man kommer ta till krafttag mot så kallade alternativa teorier om exempelvis coronaviruset och andra frågor där man menar att myndigheternas officiella bild ska vara och förbli den enda som tillåts på plattformen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.