Youtube börjar ”faktagranska” videoklipp

publicerad 6 maj 2020

Youtube kommer nu att börja visa faktagranskningsrutor ovanför videoklippen. Detta ska vara ytterligare ett komplement till de omfattande censureringsverktyg man sedan tidigare tillämpar för att motverka videoklipp som enligt det hårt kritiserade företaget innehåller felaktig eller vilseledande information.

Den påstådda faktagranskningen kommer att utföras av det amerikanska nätverket International Fact Checking Network som bland flera andra organisationer omfattar Amazon-grundaren Jeff Bezos Washington Post, Politifact som sponsras av George Soros Open Society Foundations och Facebook, samt Factcheck.org som finansieras av den judiska stiftelsen och lobbyorganisationen Annenberg Foundation.

Sedan tidigare har liknande metoder införts i Indien och Brasilien, men nu kommer de alltså också till USA. Youtube beskriver själva förändringen som ett sätt att ”skydda” sina användare och ge dem en mer korrekt bild av verkligheten.
Att utvidga våra paneler för faktagranskning är ett av många steg som vi tar för att lyfta fram källor med auktoritet och ge våra användare relevant och officiell kontext samt minska spridningen av skadlig desinformation på Youtube”,…


 


Liknande artiklar: