IT/Övervakning

Youtube börjar “faktagranska” videoklipp

Youtube kommer nu att börja visa faktagranskningsrutor ovanför videoklippen. Detta ska vara ytterligare ett komplement till de omfattande censureringsverktyg man sedan tidigare tillämpar för att motverka videoklipp som enligt det hårt kritiserade företaget innehåller felaktig eller vilseledande information.

Den påstådda faktagranskningen kommer att utföras av det amerikanska nätverket International Fact Checking Network som bland flera andra organisationer omfattar Amazon-grundaren Jeff Bezos Washington Post, Politifact som sponsras av George Soros Open Society Foundations och Facebook, samt Factcheck.org som finansieras av den judiska stiftelsen och lobbyorganisationen Annenberg Foundation.
Sedan tidigare har liknande metoder införts i Indien och Brasilien, men nu kommer de alltså också till USA. Youtube beskriver själva förändringen som ett sätt att ”skydda” sina användare och ge dem en mer korrekt bild av verkligheten.

Att utvidga våra paneler för faktagranskning är ett av många steg som vi tar för att lyfta fram källor med auktoritet och ge våra användare relevant och officiell kontext samt minska spridningen av skadlig desinformation på Youtube“, skriver företaget i ett uttalande.

Den faktagranskade informationen kommer att synas ovanför sökresultatet så att användare enligt Youtube kan göra ”informerade val” angående vad de vill titta på eller vad som sägs.

Kontroversiella påståenden på Youtube måste framöver backas upp av en ”relevant artikel från en lämplig publicist”, vilket skulle kunna innebära att alla infallsvinklar som inte lyfts fram av konventionell massmedia får en stämpel att inte ha faktagranskats.

Ett exempel som ges i Tech Times är att en sökning på ”tornado” inte kommer att få upp rutan för faktagranskning, men att sökfrasen ”Träffades Los Angeles av en tornado” kommer att få fram denna.

För att en video ska ha existensberättigande på Youtube måste den också enligt företagets tidigare utstakade riktlinjer också följa en vänsterliberal värdegrund.

Youtube har därtill också tydligt gått ut med att man kommer ta till krafttag mot så kallade alternativa teorier om exempelvis coronaviruset och andra frågor där man menar att myndigheternas officiella bild ska vara och förbli den enda som tillåts på plattformen.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!