USA:s förre justitieminister hyllar Snowden

publicerad 31 maj 2016
Eric Holder t.v. Edward Snowden t.h.

Visselblåsaren Edward Snowden, som läckte topphemligt material som visade på USA:s massövervakning, får upprättelse från oväntat håll. Det är USA:s förre justitieminister Eric Holder som hyllar Snowden.

Sommaren 2013 slog nyheten ner som en bomb. En okänd visselblåsare inom den amerikanska säkerhetstjänsten NSA hade läckt hemligstämplat material till tidningarna The Guardian och Washington Post som visade på hur omfattande NSA:s övervakning av oskyldiga medborgare var.

Inom kort gick visselblåsaren ut med sin identitet. Edward Snowden erkände att han läckt dokument som visar på massövervakningen för att allmänheten ansåg han hade rätt att veta vad som pågick.

Amerikanska politiker ville omedelbart att Snowden skulle föras över till USA och straffas. Vissa, bland annat den förre CIA-chefen James Woolsey, krävde att Snowden skulle dömas till döden. USA:s dåvarande justitieminister Eric Holder slog snabbt fast att Snowden inte skulle riskera att avrättas eller torteras om han återvände till USA från Ryssland, där han för tillfället åtnjuter asyl.

Nu väljer Eric Holder, som var USA:s justitieminister 2009-2015, något oväntat att hylla Edward Snowden.

– Vi kan självklart diskutera angående sättet som Snowden gjorde det hela på. Men jag tror att han faktiskt gjorde allmänheten en tjänst genom att sätta igång en nödvändig debatt, sade Holder nyligen i en intervju med CNN:s politiske kommentator David Axelrod.

Även om Holder menar att Snowden gjorde allmänheten en tjänst vidhåller han att han anser att Snowden bröt mot lagen när han läckte de hemligstämplade dokumenten till massmedia.

Glenn Greenwald, som var den journalist som fick den första intervjun med Edward Snowden, valde att på Twitter skriva följande:

“När folk väl lämnat sina poster i regeringen blir de ofta väldigt öppna och ärliga”, skrev Greenwald i en tweet som Edward Snowden retweetade.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!