USA på väg att förbjuda TikTok

Nätcensuren

publicerad 8 mars 2024
- av Markus Andersson
Amerikanska makthavare menar att TikTok kontrolleras av den kinesiska staten.

En amerikansk kongresspanel har godkänt ett lagförslag som mycket snart kan tvinga TikToks Kina-baserade moderbolag att sälja den populära appen inom sex månader eller riskera ett förbud.

Åtgärden, som introducerades av en annan kommitté i representanthuset och stöds av Vita huset, motiveras med att appen och dess ägare påstås hota USA:s nationella säkerhet.

TikTok själva menar att den föreslagna lagstiftningen allvarligt skulle skada yttrandefriheten och de många amerikanska småföretag som förlitar sig på appen för att nå ut till kunder – man har även uppmanat sina användare att ringa till kongressledamöter för att uttrycka sitt motstånd mot förslaget och be dem rösta nej, ett stort antal användare har också gjort just detta.

Redan nästa vecka förväntas det ske en omröstning i senaten om lagförslaget som tagits fram av den tvärpolitiska grupp som utgör den särskilda kommitté som bevakar det kinesiska kommunistpartiets förehavanden.

Man hävdar att man vill ”skydda USA:s nationella säkerhet från hotet från applikationer som kontrolleras av utländska motståndare” och menar att Tiktok och dess ägare ByteDance har direkta kopplingar till Kinas kommunistparti – någonting såväl ByteDance som TikTok själva förnekar.

“USA:s främsta motståndare”

I förslaget måste ByteDance sälja TikTok inom ett halvår – om så inte sker ska appen tas bort från alla stora mobilappsbutiker i USA.

– USA:s främsta motståndare har ingen rätt att kontrollera en dominerande medieplattform i USA, säger kommitténs republikanske ordförande Mike Gallagher och får medhåll av Illinois-demokraten Raja Krishnamoorthi som menar att TikTok utgör ”kritiska hot mot vår nationella säkerhet” och att dess moderbolag är ”skyldigt att samarbeta” med Kinas ledning.

Denna lagstiftning kommer att trampa på 170 miljoner amerikaners rättigheter enligt första tillägget och beröva 5 miljoner småföretag en plattform som de är beroende av för att växa och skapa jobb”, kommenterar ansvariga för TikTok på X.

Även medborgarrättsgrupper i USA är kritiska till förslaget och menar att det handlar om att vinna ”billiga politiska poäng under ett valår”, samt att många amerikaner förlitar sig på appen för information och kommunikation.

Mindre censur på TikTok?

Det kan noteras att även den förre presidenten, Donald Trump, utan framgång försökte förbjuda TikTok under sin tid vid makten – även här sades det handla om en oro för kopplingar till den kinesiska ledningen.

Andra menar dock att makthavare i USA och EU är fientligt inställda mot TikTok, inte primärt för att appen har kopplingar till Kina, utan för att många videoklipp och ämnen som censureras på andra plattformar istället får stor spridning på TikTok – exempelvis Israels övergrepp under kriget i Gaza.

Tack vare den här appen kunde unga människor i USA se folkmordet i Gaza i direktsändning. Tack vare den här applikationen förlorade Biden ett stort antal väljare“, menar användaren Megatron.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!