IT/Övervakning

USA låg bakom FRA-lagen

Strategisk samordning mellan Sverige, USA och Storbritannien låg bakom den kritiserade FRA-lagens tillkomst 2008, uppger den grävande journalisten Duncan Campbell i en intervju med Dagens Nyheter.

FRA-lagen utnyttjas enligt Campbell för att föra vidare information till USA.

Sveriges nya lagar 2008 sammanfaller med den så kallade Fisa Amendment Act i USA som vi nu vet användes för att öppna hela den amerikanska delen av Internet för övervakning, säger han till DN.
Sverige på samma nivå som Israel
Enligt Campbell ligger Sverige på samma nivå som Israel när det kommer till att förse ”de fem ögonen” (Storbritannien, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland) med underrättelser.

– När det gäller mängden underrättelser som Storbritannien och USA får in från andra länder globalt är Sverige på samma nivå som Israel, ett annat land som samlar information från internet i mycket stor skala.

Undervattenskablarna som går igenom Östersjön har Sverige kontroll över, menar Campbell och säger att Israel har tillgång till dem i östra Medelhavet.

”Allt som de skapat sedan 11 september”
Duncan Campbell fortsätter med att säga att samarbetet mellan länderna motiveras med ”kampen mot terrorismen men allt som de har skapat sedan 11 september 2001 håller nu på att sammanfalla på ett mycket olyckligt sätt.”

Han avslutar med att säga att han har fler dokument om Sveriges roll i övervakningen av människor, och hoppas att fler kan ta efter visselblåsaren Edward Snowden som läckte hemliga dokument om den amerikanska säkerhetsmyndighetens NSA:s massövervakning.

– Om myndigheterna inte berättar detta, då behöver Sverige en egen Edward Snowden.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!