IT/Övervakning

USA klassar Huawei och ZTE som hot mot landets säkerhet

Det är inte första gången USA försöker bekämpa Huaweis inflytande.

Den amerikanska kommunikationsmyndigheten FCC har beslutat att stämpla telekomtillverkarna Huawei och ZTE som hot mot den nationella säkerheten på grund av sina kopplingar till kinesisk militär och statsmakt. I praktiken innebär det att amerikanska operatörer kommer inte längre få köpa utrustning från tillverkarna med statliga bidrag.

Konflikten mellan Huawei och USA är inte ny. Den kinesiska telekomjätten har tidigare svartlistats i USA och förlorat möjligheterna att ta del av USA-utvecklad teknik och att sälja utrustning och elektronik till amerikanska myndigheter. Nu tar dock amerikanska myndigheter ytterligare ett steg längre, skriver Sweclockers.
Ajit Pai, ordförande för FCC menar att man har ”överväldigande bevisföring” som visat att de kinesiska företagen hotar USA:s kommunikationsnätverk och hela uppbyggnaden av 5G-nätet. Anledningen är att de båda företagen har mycket nära band till kinesisk stat och militär som teoretiskt skulle kunna använda information insamlat av företagen i USA i fientliga syften.

Redan 2019 röstade FCC igenom en blockad mellan amerikanska telekomföretag och de kinesiska bolagen, men det är först nu som beslutet blir verklighet. Amerikanska telekomföretag kommer inte längre få statliga bidrag för att köpa utrustning från Huawei och ZTE utan får i så fall finansiera dessa inköpt helt på egen hand.

Huawei har tidigare förlorat rätten att använda Googles mjukvara och teknik för Android, varför bolaget istället har börjat utveckla egna alternativ.

I Sverige är inte Huaweis teknik förbjuden och kändisar som Zara Larsson har gjort reklam för deras mobiltelefoner. De bolag som får i uppdrag att utföra 5G-utbyggnaden ska dock ”utvärdera säkerhetsaspekten” när de väljer vilken teknikleverantör de anlitar.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Huawei
  • Kina
  • USA
  • ZTE