Tyskland hotar sociala medier med mångmiljonböter för ”hatiska” inlägg

publicerad 1 juli 2017

Facebook, Twitter, Youtube och andra sociala medier kommer snart att bli tvingade att radera alla hatiska inlägg inom 24 timmar, annars kan det sociala nätverket tvingas böta 480 miljoner kronor, enligt en kontroversiell lag i Tyskland.

Den tyska förbundsdagen röstade i veckan igenom lagförslaget som är ämnat att stoppa hat och hot på sociala medier. Om lagen kommer att gå igenom innebär det att sociala medier får 24 timmar på sig att radera inlägg som bedöms som hatiska. Om man inte skulle göra det hotas man av böter på upp till 480 miljoner kronor, rapporterar Deutsche Welle.

Det var det styrande Kristdemokraterna (CDU) som tillsammans med Socialdemokraterna röstade för lagen. Det radikala vänsterpartiet Die Linke röstade emot medan De gröna avstod från voteringen. Om lagen går igenom blir Tyskland det första land i Europa som direkt lagstiftar mot innehållet i sociala medier.

– Det handlar om ett principiellt beslut i den digitala eran. Yttrandefriheten slutar där lagen tar till, sade Tysklands justitieminister Heiko Maas i ett tal i förbundsdagen.

Facebook, som är ett av de sociala nätverk som omfattas av lagen, är skarpt kritisk till att enskilda stater ska hota enskilda medieplattformar. Istället vill man att exempelvis EU ska behandla frågan.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.