IT/Övervakning

Tyskland hotar sociala medier med mångmiljonböter för “hatiska” inlägg

Facebook, Twitter, Youtube och andra sociala medier kommer snart att bli tvingade att radera alla hatiska inlägg inom 24 timmar, annars kan det sociala nätverket tvingas böta 480 miljoner kronor, enligt en kontroversiell lag i Tyskland.

Den tyska förbundsdagen röstade i veckan igenom lagförslaget som är ämnat att stoppa hat och hot på sociala medier. Om lagen kommer att gå igenom innebär det att sociala medier får 24 timmar på sig att radera inlägg som bedöms som hatiska. Om man inte skulle göra det hotas man av böter på upp till 480 miljoner kronor, rapporterar Deutsche Welle.
Det var det styrande Kristdemokraterna (CDU) som tillsammans med Socialdemokraterna röstade för lagen. Det radikala vänsterpartiet Die Linke röstade emot medan De gröna avstod från voteringen. Om lagen går igenom blir Tyskland det första land i Europa som direkt lagstiftar mot innehållet i sociala medier.

– Det handlar om ett principiellt beslut i den digitala eran. Yttrandefriheten slutar där lagen tar till, sade Tysklands justitieminister Heiko Maas i ett tal i förbundsdagen.

Facebook, som är ett av de sociala nätverk som omfattas av lagen, är skarpt kritisk till att enskilda stater ska hota enskilda medieplattformar. Istället vill man att exempelvis EU ska behandla frågan.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!