Twitter stäms för anklagelser om antisemitisk hatretorik

publicerad 19 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Plattformen Twitter kan snart komma att tvingas censurera inlägg.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Twitter är i Tyskland föremål för rättsliga åtgärder för att inte ha tagit bort inrapporterad så kallad hatretorik från plattformen. Bakom stämningen står bland annat den judiska intresseorganisationen EUJS. Stämningen skulle kunna innebära en vändpunkt till förmån för ökad censur på sociala medier.

Twitter hotas nu av rättslig prövning, efter att den sociala mediejätten enligt anmälarna misslyckats med att ta bort ett antal inlägg av hävdad antisemitisk natur. Stämningen kan komma att bli en vändpunkt för att fastställa nya normer för granskning av antisemitism på nätet.

Det Kalifornienbaserade företaget, som sedan 2022 ägs av Elon Musk, underrättades om sex “antisemitiska eller på annat sätt rasistiska” tweets i januari i år.

Bakom stämningen står organisationerna HateAid och EUJS (European Union of Jewish Students). Dessa ansökte tidigare i år hos en domstol i Berlin om att ett antal twittermeddelanden skulle raderas.

Man hävdar att dessa bryter mot tysk lag och att Twitter inte hade uppfyllt sina avtalsenliga skyldigheter att tillhandahålla en “säker och trygg miljö för sina användare”.

Prejudikat

De juridiska prövningarna fokuserar på huruvida plattformen har en avtalsenlig skyldighet gentemot sina användare att, enligt sina egna användarvillkor, radera inlägg som innehåller “uppvigling, trivialisering, förnekande och ifrågasättande” av den officiella historieskrivningen kring förintelsen.

Avital Grinberg, ordförande för EUJS, har kommenterat stämningen.

Twitter har svikit vårt förtroende. Genom att låta hatiskt innehåll spridas misslyckas företaget med att skydda användarna, och i synnerhet judarna. Det som börjar på nätet slutar inte där. Twitter odlar verkligt hat och våld och åsidosätter därmed våra demokratiska värderingar.

Twitter har tagit del av stämningsansökan och har sedan dess vidtagit åtgärder för att blockera vissa, men inte alla, av de rapporterade inläggen. Domen kan komma att bli prejudicerande för andra communitys samt inte minst för censuren av sociala medier som helhet.

Målet kommer att vara baserat i Tyskland, där strikta lagar som reglerar antisemitism, nationalsocialistisk propaganda och förnekande av förintelsen kommer att användas som argument mot den sociala mediejättens handlande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!