IT/Övervakning

Tillgång till ryska övervakningskameror säljs på svarta marknaden

På den svarta marknaden kan du köpa tillgång till samtliga 170 000 övervakningskameror i Moskva för så lite som 470 dollar. Även tillgång till 3000 kameror som använder ansiktsigenkänningsteknik finns till salu illegalt.

Det var grävande journalister på MBKh Media som upptäckte att vem som helst kunde köpa tillgång till den ryska huvudstadens övervakningskameror inklusive allt foto som spelats in under de fem senaste dygnen.
Begränsad tillgång till enskilda övervakningskameror kunde köpas för bara några hundra kronor och ville man istället obegränsat ta del av samtliga stadens kameror så kostade det motsvarande 470 dollar.

I ett testköp så lyckades en journalist på MBKh beställa stillbilder från kamerorna med ansiktsigenkänningsteknik tillsammans med tid- och datumstämplar. 238 människor kunde på det här sättet identifieras.

De grävande journalisterna upptäckte också att tillgången till hela övervakningsnätverket kommit kriminella till del genom läckta användarnamn och lösenord tillhörande statligt ackrediterade tjänstemän som beviljats tillgång till systemet.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!