Tillgång till ryska övervakningskameror säljs på svarta marknaden

publicerad 12 januari 2020
- av Per Nordin

På den svarta marknaden kan du köpa tillgång till samtliga 170 000 övervakningskameror i Moskva för så lite som 470 dollar. Även tillgång till 3000 kameror som använder ansiktsigenkänningsteknik finns till salu illegalt.

Det var grävande journalister på MBKh Media som upptäckte att vem som helst kunde köpa tillgång till den ryska huvudstadens övervakningskameror inklusive allt foto som spelats in under de fem senaste dygnen.

Begränsad tillgång till enskilda övervakningskameror kunde köpas för bara några hundra kronor och ville man istället obegränsat ta del av samtliga stadens kameror så kostade det motsvarande 470 dollar.

I ett testköp så lyckades en journalist på MBKh beställa stillbilder från kamerorna med ansiktsigenkänningsteknik tillsammans med tid- och datumstämplar. 238 människor kunde på det här sättet identifieras.

De grävande journalisterna upptäckte också att tillgången till hela övervakningsnätverket kommit kriminella till del genom läckta användarnamn och lösenord tillhörande statligt ackrediterade tjänstemän som beviljats tillgång till systemet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!