Theresa May kräver ökad censur av internet

Nätcensuren

publicerad 5 juni 2017

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter helgens terrorattentat i London, där minst sju personer dödats, vill Storbritanniens premiärminister Theresa May att sociala medier som Facebook och Twitter ska censurera personer med extremistiska åsikter.

Under de senaste månaderna har Storbritannien drabbats av ett flertal islamistiska terrorattacker. I mars körde en muslimsk trebarnspappa ihjäl fyra personer och högg ihjäl en polis utanför Westminsterpalatset i London. I slutet av maj omkom 22 personer i ett självmordsattentat vid en Ariana Grande-konsert i Manchester. I lördags kväll skedde ett nytt terrordåd när tre islamistiska terrorister körde och högg ihjäl sju personer, varav två polismän.

Under söndagens presskonferens efter terrorattentatet i London fortsatte premiärminister Theresa May på den inslagna linjen och anklagade internetföretag och sociala medier för att ge islamistiska extremister som Islamiska staten ett frirum på internet.

Storbritanniens konservativa regering gick redan ut i förra månaden och lovade att få igenom en lag som skulle kräva sociala medier att lätta upp sin kryptering så att myndigheter kan läsa privata chattar.

“Vissa människor anser att det inte är statens uppgift att kontrollera tekniken eller internet. Vi håller inte med”, heter det bland annat i det konservativa partiets valmanifest, enligt Buzzfeed.

De nya åtgärderna väntas röstas igenom efter parlamentsvalet den 8 juni, som Theresa May och de konservativa är favoriter till att vinna.

Under sin tid som inrikesminister i den av David Cameron ledda regeringen var Theresa May ledande i att få igenom en övervakningslag som av kritiker kallats för drakonisk och som till och med fick FN att reagera.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!