Telenor kopplar upp 5G-nätet i 37 städer

publicerad 26 januari 2021
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Telenor har nu kopplat upp det 5G-nätet i 37 städer och målsättningen är att inom tre år nå 99 procent av befolkningen. Strålskyddsstiftelsen riktar stark kritik mot den hastiga utbyggnaden och menar att ansvariga myndigheter ignorerar potentiellt allvarliga folkhälsokonsekvenser.

Den 19 januari 2021 genomfördes den försenade 5G-auktionen i Sverige. Tre av fyra deltagare i auktionen var Sveriges största telekomoperatörer. Deltagaren Net4Mobility är ett gemensamt bolag mellan operatörerna Tele2 och Telenor som bygger infrastruktur tillsammans. De båda företagen förvärvade 100 MHz spektrumutrymme i frekvensbandet 3,5 GHz, och nu meddelar Telenor att spektrumutrymmet tas i skarp drift i det egna 5G-nätet i 37 städer. Det rapporterar Sweclockers.

Strålskyddsstiftelsen riktar stark kritik mot den hastiga utbyggnaden och menar att ansvariga myndigheters riskbedömning är ytterst bristfällig och ignorerar potentiellt allvarliga konsekvenser av den kraftigt förhöjda mikrovågsstrålning som detta innebär.

De första orterna som får 5G är främst storstäder och populära turistorter för sommar- och vinteraktiviteter.

Att Telenor snabbt kan koppla upp sig i flera städer beror på de sedan tidigare redan använt tilldelat spektrumutrymme i 3,5 GHz-bandet. Företaget hade då 80 MHz spektrumutrymme tillgängligt i 3,5 GHz-bandet i Stockholm, och 40 MHz utrymme i samma frekvensband i ytterligare 36 städer. När Telenor nu aktiverar de 100 MHz som införskaffades i 5G-auktionen i samma orter ökas nätets kapacitet till högsta möjliga bandbredd som överstiger 1 Gbit/s (125 MB/s).

Telenor meddelar också att arbetet med att bygga ut 5G-nätet fortsätter, och att målet är att täcka 99 procent av befolkningen till år 2023. Bolagets nuvarande infrastruktur byggs ut med 60 procent, och även befintligt 4G/LTE-nät ska uppgraderas med ny teknik. Då infrastrukturen byggs gemensamt med Tele2 kommer uppgraderingarna även gälla dem.

Flera regioner och städer i Europa har stoppat 5G under de senaste åren på grund av osäkerheten om hälsoriskerna, exempelvis Korsika i Frankrike, Genéve i Schweiz och Bryssel i Belgien.

Foto: Christoph Scholz/CC BY-SA 2.0

Städerna som ingår i Telenors 5G-nät: Boden, Borlänge, Botkyrka, Enköping, Eskilstuna, Falun, Gävle, Göteborg, Huddinge, Karlskoga, Kiruna, Lidingö, Linköping, Ludvika, Täby, Luleå, Malung-Sälen, Malmö, Nacka, Norrköping, Norrtälje. Nykvarn, Nyköping, Piteå, Rättvik, Sandviken, Sigtuna, Smedjebacken, Solna, Stockholm, Strängnäs, Södertälje, Uppsala, Västerås, Älvdalen.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!