Spreaker stänger av Radio Nordfront

publicerad 8 februari 2021
- av Per Nordin
Spreaker stänger ned Radio Nordfront.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Spreaker fortsätter att följa i sina föregångares ledband och stramar åt sin egen politiska censur. Nu stänger man av Radio Nordfront från sin plattform och anklagar podden för att ha brutit mot användarvillkoren.

Från och med den 8 februari kommer plattformen att stänga av hela Nordisk Radios och Radio Nordfront kanal, som drivs av medlemmar i den nationalsocialistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR).

Man menar att Radio Nordfront brutit mot användarvillkoren, där det bland annat framkommer att användarna inte får publicera innehåll som kan uppfattas som “kontroversiellt” eller “kränkande”. Några faktiska exempel på vad man har sagt som strider mot reglerna ges dock inte.

– Jag undrar ju vilka som får sända med de där villkoren om man inte får vara kontroversiell, det är ju jättelöjligt, säger Per Öberg, en av kanalens medverkande programledare.

Spreaker har tidigare hotat Radio Nordfront med avstängningar men har då kunnat överklaga avstängningen, någonting som inte är möjligt denna gång.

Kanalens programledare betonar att man inte har sagt någonting olagligt i sin podd och att man därför förmodar att detta görs helt av politiska skäl.

– Allt kan vara ”kontroversiellt” så det är ju skitkonstiga regler och det är ju uppenbart att Spreaker bara har de här användarvillkoren för att fritt bara kunna stänga av vem de vill, säger programledaren Simon Holmqvist.

Programledarna konstaterar också att Spreaker inte specificerar exakt vad som sagts på kanalen som bryter mot användarvillkoren – vilket också gör det helt omöjligt att ”bättra sig” och anpassa retoriken till regelverket.

– Facebook och Youtube gör ju likadant och de svarar ju heller aldrig på någonting, konstaterar programledaren Tobias Lindberg.

I fortsättningen meddelar man att man nu istället kommer att sända via Peertube.

Spreaker har under de senaste åren varit ett populärt alternativ särskilt för politiska dissidenter eftersom det, fram tills nu, har varit ett betydligt mer politiskt neutralt alternativ än exempelvis Soundcloud.

Detta är dock något man på senare tid med all tydlighet nu börjat avvika från. Så sent som den 14 januari rapporterade Nya Dagbladet om att även den frihetligt nationalistiska kanalen Radio Svegot på liknande sätt raderats av Spreaker.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!