Spionorgan förbjuder Lenovo

publicerad 21 augusti 2013

Flera underrättelsetjänster, bland annat MI6, CIA och NSA, har förbjudit sina medarbetare att använda en dator av världens största datortillverkare, kinesiska Lenovo, då datorer av märket ska ”vara sårbara för hackerattacker”.

Sedan 20o5 är det tabu att för underrättelsetjänster i Storbritannien, USA, Kanada, Nya Zeeland och Australien att använda Lenovos datorer. Eftersom de tydligen är enkla att kapa vill myndigheterna förbjuda användningen av datormärket, skriver Financial Review.

Men det kan ligga någonting annat bakom rädslan för Lenovo. År 2006 avslöjades att amerikanska UD hade sagt nej till att ta in 16 000 nya datorer av Lenovo. ”Säkerhetsproblem” angavs som officiell orsak till varför det inte Lenovo används av exempelvis NSA.

Upphandlingspolicyn och USA:s ovilja att utföra handel med Kina samt att Lenovo hade köpt upp IBM:s datorverksamhet, angavs också som orsaker.

Även om Lenovo är ett globalt och börnsnoterat bolag med huvudkontor i North Carolina, USA och i Kinas huvudstad Peking – är deras största aktieägare Legend Holdings, som i sin tur är delägt av Kinas statligt ägda vetenskapsakademi, rapporterar Financial Review.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.