MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Spelutvecklare spelar in röstchattar

publicerad 17 juli 2022
- av Sofie Persson
Företaget hävdar att man inte aktivt kommer att övervaka spelare.

Riot Games har nu spelat in och analyserat röstchattar för spelet Valorant. Anledningen man uppger är att man vill motverka kränkande kommentarer. Tanken, menar man, är att fler spel i framtiden också ska spela in sina spelare.

Spelutvecklaren Riot Games, som bland annat är skapare av Leage of Legends, har under en tid planerat att utveckla en strategi för att motverka trakasserier i sina spel. Förra året meddelade man att det fanns planer på att börja spela in och analysera röstchattar i spelen.

Nu har man påbörjat processen med spelet Valorant, rapporterar The Verge. I spelet, under matchernas gång, kommer man hädanefter att spela in röstchattarna. Blir en spelare anmäld för att ha fällt stötande eller kränkande kommentarer kommer Riot Games sedan att analysera inspelningen och därmed kunna avgöra om anmälan är korrekt eller ej.

I början kommer man dock att endast använda inspelningarna för att AI-systemet man planerar att använda ska samla information och i nuvarande stund kommer man endast att spela in engelsktalande spelare i Nordamerika.

Riot Games menar dock att man senare ej kommer att aktivt övervaka spelare, inspelningarna ska användas vid anmälningar. Planen är att göra likadant med flera spel i framtiden. Det har även vidtagits ytterligare åtgärder under det gångna året för att motverka trakasserier vid andra spel. Bland annat har spelare fått möjlighet att själva skriva in ord och uttryck som de vill blockera från den skrivna chatten.

Tidigare har även Sony gett spelare möjligheten att aktivera röstinspelning vid sina röstchattar på Playstation för att lättare kunna anmäla varandra, något som fick kritik från flera spelare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend