Playstation uppmanar användare att anmäla varandra

publicerad 1 november 2020
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Snart kommer användarna att kunna spela in sina röstchattar på Playstation när de spelar, för att sedan kunna anmäla de medspelare som använder sig av fula uttryck till granskning. Ett tilltag som får stark kritik för att vara integritetskränkande.

Sony har meddelat att de kommer att aktivera röstinspelning i den senaste uppdateringen av Playstation så att användare kan spela in röstchattar samtidigt som de spelar, för att sedan kunna meddela Sony om deras medspelare är elaka, rapporterar Summit News.

I den här uppdateringen kommer användare att se en notifikation om Gruppsäkerhet och att röstchattar i grupper kan komma att bli inspelade. Röstchattsinspelning är en funktion som kommer att finnas på PS5 och kommer att ge användare möjlighet att spela in sina röstchattar och skicka in för granskning. Om du ser ett pop-up på ditt PS4 just nu är det för att du ska veta om att du chattar med en PS5-användare och att de chattarna kan bli inspelade.”, skrev Sony.

Alla användare är dock inte glada.

Om en grupp vänner vill berätta fräcka skämt till varandra privat, prata om konstiga saker eller sexuellt innehåll är det deras rätt,” skrev en Twitter-användare.

 

Sony säger att uppdateringen är nödvändig för att höja säkerheten och minska trakasserier. Men Chris Menahan, från Informationliberation.com, noterar att det kan handla om andra saker.

Den här kommer bara några månader efter att Playstation blev partners med Anti-Defamation League, vilket är en vänsterorienterad grupp som försvarar onlinecensur och vill begränsa yttrandefriheten ytterligare med att målet att ‘stoppa förtal mot judar’”, skriver han.

EA Sports har också gått med i Anti-Defamation League för att ”stärka den sociala rättvisan inom spel”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!