MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Snowden och Greenwald portade av UD

publicerad 27 maj 2014

Svenska utrikesdepartementet, med Carl Bildt (M) i spetsen, har lagt in sitt veto mot att NSA-läckan Edward Snowden och journalisten Glenn Greenwald skulle få delta på Stockholm Internet Forum, en konferens som handlar om frihet på nätet och övervakning.

Stockholm Internet Forum är en årlig konferens som arrangeras av SIDA, Punkt SE och utrikesdepartementet. När stiftelsen Punkt SE bland annat bjöd in Edward Snowden, Glenn Greenwald och internetaktivisten Jacob Appelbaum möttes man dock av kalla handen.

För knappt ett år sedan valde svenska UD att lägga in sitt veto mot att EU skulle tillsätta en utredning vars uppdrag var att utreda om den amerikanska säkerhetstjänsten NSA hade spionerat på EU. Nu lägger UD in sitt veto mot Punkt SE:s inbjudna trio, uppger den tyska tidningen Cicero.

“Världens främsta nätfrihetskämpar till Stockholm”, lyder rubriken i ett pressmeddelande på UD:s hemsida. Personen som är värd för hela konferensen är ingen mindre än utrikesminister Carl Bildt. Det totala besökarantalet ligger kring 450 personer, enligt pressmeddelandet.

Att Snowden, Greenwald och Appelbaum har bannlysts av UD har bland annat uppmärksammats av ryska RT. Nu riktar bland annat Piratpartiet hård kritik mot regeringen och UD för deras agerande i frågan.

Det är en skandal att svenska regeringen hindrar visselblåsare när vi vet om att vi alla är under attack både från USA:s säkerhetstjänst och från vår egen regering genom FRA, säger Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet, till ETC.

Till ETC säger Johan Hallenborg, som är kansliråd på utrikesdepartementet, att Snowdens och Greenwalds medverkan inte skulle vara känslig för regeringen. Han förnekar också att det skulle finnas någon form av svartlista över potentiella deltagare som är bannlysta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend