Robotdammsugare kan sälja ditt hems adress

publicerad 31 juli 2017
Robotdammsugaren Roomba kan spara information om ditt hem

Robotdammsugaren Roomba, som tillverkas av iRobot, har blivit en storsäljare. Men iRobot har kritiserats för att man varit öppen för idén att sälja information om var du bor till tredje part. Nu backar iRobots vd från sitt tidigare uttalande.

iRobot grundades 1990 och började verksamheten med att tillverka bombrobotar för den amerikanska militären. 2002 tillverkade man världens första robotdammsugare och 2015 lanserade man en modell som kunde kopplas upp till internet. Nyligen blev också robotdammsugaren Roomba kompatibel med Amazon Alexa och Google Home.

Företagets vd Colin Angle berättar i en intervju med Reuters att man planerar att dela vidare användarnas heminformation till tredje part. Uttalandet väckte omedelbart starka reaktioner, men vd:n Colin Angle förnekade att iRobot skulle ha några sådana planer. Istället påstod Angle, i ett öppet brev till it-sajten ZDNet, att han blivit felciterad av Reuters.

Trots dementin från Colin Angle står det skrivet i produktens användaravtal att iRobot har rätt att dela vidare kartinformation över ditt hem till tredje part, enligt Sweclockers.

Det är inte bara robotdammsugare som kan vara integritetskränkande. Även termostater, bland annat de som tillverkas av Google-ägda Nest, har pekats ut som möjliga övervakningsanordningar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.