Robotar utövar parkour i ny video

publicerad 1 september 2021
- av Sofie Persson
Atlas-robotar från Boston Dynamics.

I en video från det amerikanska robotikföretaget Boston Dynamics visar företaget nu upp hur deras robotar utövar parkour.

Atlasroboten har tidigare gjort mer avancerade rörelser, som exempelvis bakåtvolter och gymnastik, som Ny Teknik skrivit om. Nu handlar det dock om ännu högre komplexitet när de tagit sig igenom en mer avancerad hinderbana.

För första gången idag har båda Atlasrobotarna klarat den komplexa hinderbanan. Nästan åtminstone”, skriver de i sin blogg.


Annonser:


Enligt bloggen var inte rörelserna ”helt perfekta” från robotarna, även om det kanske inte kan uppfattas när man tittar på videon. Den ena roboten skulle efter en bakåtvolt ”pumpa” med armen och tappade då balansen en aning.

Om du tittar noga på videon ser det lite klumpigt ut, säger Scott Kuindersma, forskare i Atlas-teamet.

 

Roboten har enligt företaget lärt sig detta gradvis genom att matas med mänskliga beteendemönster.

Det handlar om att skapa beteenden som ligger på gränsen för robotarnas förmåga och få detta att fungera tillsammans i ett flexibelt styrsystem. Det arbete som vi nu utför gör att vi kan skapa en solid grund för att kunna ta itu med nästa uppsättning forskningsproblem, säger Kuindersma.

Det tidigare Googleädga robotikföretaget, som nyligen köptes upp till 80 procent av sydkoreanska Hyundai, menar att parkour är särskilt intressant som forskningsområde eftersom man då kan se om robotar kan svara på sin omgivning likt en människa. Om så är fallet finns nästan inga begränsningar för vad de kan göra, menar man.

Boston Dynamics ligger också bakom den kända robothunden Spot.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.