Googles syfte med sitt robotprojekt är okänt

publicerad 28 januari 2014
- av Alexander Almqvist

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I mitten av december blev det officiellt att Silicon Valley-jätten Google köper upp Boston Dynamics, ett företag som specialiserat sig på robottillverkning åt bland annat den amerikanska försvarsmyndigheten DARPA. Men det är inte det enda robotföretaget som Google lagt vantarna på.

Med den förre Androidchefen Andy Rubin i spetsen förvärvade Google under december månad totalt sju företag på robotmarknaden, bland annat Boston Dynamics, som är störst av de sju. Andy Rubin är mannen som fått i uppdrag att leda Googles rent av “mystiska” satsning på robotar.

Googles avsikter med robotprojektet kan diskuteras, men det finns mycket som pekar på att man kan ha mörkare avsikter än man uppgett. Den teknologiska utvecklingen tar oss allt närmare det automatiserade robotsystemet Skynet – från de populära terminator-filmerna vilket i filmerna nästan ödelade jorden.

Ett tecken på det är att Google köpt det brittiska företaget DeepMind, som utvecklar artificiell intelligens. Skälet till köpet misstänks av internationella medier vara att kunna utveckla robotar som är smartare än människor.

Enligt USA Today tror de båda Google-grundarna Sergey Brin och Larry Page att framtiden tillhör robotar. Exempelvis kommer man enligt Larry Page kunna ha ett “implantat” som ger dig ett svar så fort du tänker på någonting.

Ett steg mot en allt mer automatiserad värld där robotarna och maskinerna ligger steget före människan är onlinehandelssajten Amazons nya idé om att skeppa hem varor till dig innan du ens beställt dem. I december föreslog även Amazon att man kunde leverera hem kundernas varor med “drönare”.

Nyligen gick den amerikanske generalen Robert Cone ut och sade att en fjärdedel av USA:s armé kan utgöras av robotar så snart som 2030.

Flera människorättsorganisationer, däribland Human Rights Watch, oroas över faktumet att “mördarrobotar” kan komma att användas i krig och konflikter.

– Vi måste förhindra att militären i de rika länderna med hjälp av högteknologi utvecklar och börjar använda mördarrobotar, vilket skulle göra det omöjligt att hålla dem ansvariga under internationella humanitära lagar, säger Jayantha Dhanapala, som är ordförande för nedrustningsrörelsen Pugwash, som fick Nobels fredspris 1995.

För att bringa klarhet i frågan hörde Nya Dagbladet av sig till Boston Dynamics om deras robotar kunde användas i fredliga syften eller i exempelvis krig och konflikter. Svaret från Boston Dynamics har uteblivit.

Det vi kunde skratta åt i Terminator-filmerna kan bli verklighet i framtiden.
Det vi i bästa fall kunde skratta åt i Terminator-filmerna kan bli verklighet i framtiden.

Det är främst fyra robotar med olika funktioner som blivit Boston Dynamics mest kända och framgångsrika i olika tester som genomförts tillsammans med DARPA.

Atlas
Den mest “skräckinjagande” av Boston Dynamics robotar. Denna väldigt människoliknande robot mäter hela 188 centimeter och väger 150 kilo. Kan med hjälp av händer och fötter klättra i väldigt utmanande terränger och är stark nog att ta sig igenom de trängsta av utrymmen.

Petman
Den andra av Boston Dynamics människoliknande robotar. Dess främsta uppgift sägs vara att testa kläder som skyddar mot kemiska vapen. Petman är en vig robot med god rörlighet som kan “simulera människans fysiologi” inuti skyddsdräkten.

LS3
En robot som är gjord för att ta sig fram i svåra terränger. Den bär på redskap och utrustning som väger 180 kilo. LS3 följer automatiskt sin ledare med hjälp av datorseende, vilket betyder att den kan fatta egna autonoma beslut. Finansierades av den amerikanska försvarsmyndigheten DARPA och marinkåren.

Cheetah
Världens snabbaste robot. Uppkallad efter geparden för sitt utseende och fart. Den kan springa i 47 kilometer i timmen, vilket är snabbare än den snabbaste människan genom tiderna, Usain Bolt, som nått en toppfart på 44 kilometer i timmen.

 

 

Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Googles likhet med Skynet

Skynet är ett fiktivt datornätverk i berättelserna om Terminator.

Skynet var ursprungligen ett automatiseringssystem för USA:s militär, men det blev självmedvetet, och försökte utplåna människorna i en kärnvapenattack som kom att kallas Domedagen.

Efter Domedagen kämpade de överlevande människorna mot Skynets maskiner.

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!