Rapport från Litauen: ”Kasta era kinesiska telefoner”

publicerad 16 oktober 2021
- av Sofie Persson
Xiaomi-enheter skickar krypterad data till en server i Singapore, enligt rapporten.

I en ny rapport från Litauens nationella center för cybersäkerhet efterlyser man nu att landets invånare gör sig av med sina kinesiska enheter på grund av att vissa innehåller censurmöjligheter. ”Det här är viktigt, inte bara för Litauen, utan för alla länder som använder Xiaomi-enheter”, skriver man bland annat.

Det kinesiska märket Huawei har varit i blåsväder under en tid efter bland annat en svartlistning från USA och uteslutning ur 5G-nätverket i Sverige på grund av säkerhetsrisker. Nu har Litauen gått ut med en rapport till sina invånare och bett dem kasta sina kinesiska telefoner, rapporterar Reuters.

Rapporten kommer från Litauens nationella center för cybersäkerhet och har skickats till landets regering där man bland annat skriver om det kinesiska märket Xiaomi.


Annonser:


Man menar att Xiaomi-enheter som sålts i Europa har inbyggd censurmöjlighet. Till exempel ska enheterna kunna detektera och censurera termer såsom ”Free Tibet”, ”Long live Taiwan Independence” och ”Democracy Movement”. Även om funktionen ska vara avstängd så kan man när som helst, från avstånd, aktivera funktionen igen.

Vår rekommendation är att inte köpa nya kinesiska telefoner och att göra sig av med de man tidigare köpt så fort som möjligt, säger försvarsministern Margiris Abukevicius.

Rapporten menar också att Xiaomi-enheter skickar krypterad data till en server i Singapore. Vidare i rapporten skrivs att man även funnit en säkerhetsbrist i Huawei P40 5G-telefon, vad bristen handlar om är oklart.

Det här är viktigt, inte bara för Litauen, utan för alla länder som använder Xiaomi-enheter”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.