Rapport från Litauen: “Kasta era kinesiska telefoner”

publicerad 16 oktober 2021
- av Sofie Persson
Xiaomi-enheter skickar krypterad data till en server i Singapore, enligt rapporten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en ny rapport från Litauens nationella center för cybersäkerhet efterlyser man nu att landets invånare gör sig av med sina kinesiska enheter på grund av att vissa innehåller censurmöjligheter. ”Det här är viktigt, inte bara för Litauen, utan för alla länder som använder Xiaomi-enheter”, skriver man bland annat.

Det kinesiska märket Huawei har varit i blåsväder under en tid efter bland annat en svartlistning från USA och uteslutning ur 5G-nätverket i Sverige på grund av säkerhetsrisker. Nu har Litauen gått ut med en rapport till sina invånare och bett dem kasta sina kinesiska telefoner, rapporterar Reuters.

Rapporten kommer från Litauens nationella center för cybersäkerhet och har skickats till landets regering där man bland annat skriver om det kinesiska märket Xiaomi.

Man menar att Xiaomi-enheter som sålts i Europa har inbyggd censurmöjlighet. Till exempel ska enheterna kunna detektera och censurera termer såsom “Free Tibet”, “Long live Taiwan Independence” och “Democracy Movement”. Även om funktionen ska vara avstängd så kan man när som helst, från avstånd, aktivera funktionen igen.

Vår rekommendation är att inte köpa nya kinesiska telefoner och att göra sig av med de man tidigare köpt så fort som möjligt, säger försvarsministern Margiris Abukevicius.

Rapporten menar också att Xiaomi-enheter skickar krypterad data till en server i Singapore. Vidare i rapporten skrivs att man även funnit en säkerhetsbrist i Huawei P40 5G-telefon, vad bristen handlar om är oklart.

Det här är viktigt, inte bara för Litauen, utan för alla länder som använder Xiaomi-enheter”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!