Politiker skrev att män inte kan bli gravida – stängs av från Twitter

Nätcensuren

publicerad 18 maj 2021
- av Per Nordin

Francisco Jose Contreras, företrädare för det spanska nationalkonservativa partiet Vox, skrev på Twitter att en man inte kan bli gravid. Den sociala mediejätten ansåg att denna åsikt hetsade mot transsexuella och svarade med att stänga av politikern.

Eftersom detta var politikerns första ”brott” mot Twitters värdegrund så blev han bara avstängd i 12 timmar för att ha brutit mot Twitters regelverk om ”hate speech” (liknande svenska hets mot folkgrupp).

Contreras delade en artikel om transsexualitet och graviditet och konstaterade att en man inte har någon livmoder eller några ägg och därför av uppenbara skäl heller inte kan föda några barn. Detta räckte för att Twitter skulle anse att politikerns yttranden var oacceptabla och stänga av honom från plattformen.


Annonser:


– Vi kommer att fortsätta berätta sanningen om den mänskliga naturen. Biologiska sanningar ska inte klassas som hets mot folkgrupp. Det är biologi, inte fördomar, kommenterar en irriterad Contreras.

På sociala medier får den spanske politikern stort stöd och många menar att techjättarnas omfattande och godtyckliga censur påminner om eller till och med är värre än den som ägde rum under den spanska inkvisitionen.

Twitters censur av en folkvald politiker är något som också skapar stor upprördhet eftersom det i praktiken innebär att den sociala mediejätten aktivt går in och påverkar den politiska debatten.

Noterbart är också att Twitter tidigare stängt av partiet Vox officiella konto i 24 timmar efter att partiet publicerat statistik om nordafrikanska invandrares överrepresentation inom olika typer av brottslighet i landet.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur Twitter valt att permanent bannlysa den tidigare presidenten Donald Trump från sin plattform och motiverat detta med påståenden om att Trump ”glorifierat” och ”uppmanat till våldsamheter”.

Donald Trump hade 87 miljoner följare när han stängdes av och förlorade med detta möjligheten att direkt och snabbt nå ut med kommunikation till många av sina anhängare och sympatisörer.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.