Polisen missnöjda med nytt dataövervakningsförslag

publicerad 11 oktober 2017

Polisen uttrycker nu missnöje över att kommande förändringar i de svenska datalagringsreglerna ser ut att begränsas med hänsyn till medborgarnas integritet i enlighet med EU:s önskemål.

Sverige håller just nu på att förändra datalagringsreglerna, alltså vilken information om samtal, SMS och internettrafik som ska lagras och göras tillgänglig för myndigheterna.

Efter att EU kritiserat Sverige för att i alltför hög grad vilja kränka medborgarnas integritet har ett nytt nedbantat förslag tagits fram, rapporterar Ekot.

Det nya förslaget innebär att nummer och tid för alla mobilsamtal och meddelanden (mejl och SMS), vilken mobilmast som använts, tidpunkt när man kopplar upp mot internet och vilken IP-adress som används ska lagras i två till tio månader. Vad som sägs i samtal och vad som står i meddelanden eller vilka webbsidor som någon besökt ska dock inte lagras. Inte heller ska samtal eller meddelanden via Skype, Messenger och liknande tjänster lagras.

Trots att polisen via mobilmaster mer eller mindre kommer kunna övervaka alla svenska medborgares resande inom landet är polisen missnöjd och hade velat få mer information samt rätten att lagra informationen längre.

Det här kommer att begränsa lagföringen vad gäller brott som barnpornografi och bedrägerier, men kanske framför allt grova brott som vi inte kommer att kunna utreda längre, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på Nationella operativa avdelningen (NOA), till Ekot.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.