IT/Övervakning

Polisen missnöjda med nytt dataövervakningsförslag

Polisen uttrycker nu missnöje över att kommande förändringar i de svenska datalagringsreglerna ser ut att begränsas med hänsyn till medborgarnas integritet i enlighet med EU:s önskemål.

Sverige håller just nu på att förändra datalagringsreglerna, alltså vilken information om samtal, SMS och internettrafik som ska lagras och göras tillgänglig för myndigheterna.

Efter att EU kritiserat Sverige för att i alltför hög grad vilja kränka medborgarnas integritet har ett nytt nedbantat förslag tagits fram, rapporterar Ekot.

Det nya förslaget innebär att nummer och tid för alla mobilsamtal och meddelanden (mejl och SMS), vilken mobilmast som använts, tidpunkt när man kopplar upp mot internet och vilken IP-adress som används ska lagras i två till tio månader. Vad som sägs i samtal och vad som står i meddelanden eller vilka webbsidor som någon besökt ska dock inte lagras. Inte heller ska samtal eller meddelanden via Skype, Messenger och liknande tjänster lagras.

Trots att polisen via mobilmaster mer eller mindre kommer kunna övervaka alla svenska medborgares resande inom landet är polisen missnöjd och hade velat få mer information samt rätten att lagra informationen längre.

Det här kommer att begränsa lagföringen vad gäller brott som barnpornografi och bedrägerier, men kanske framför allt grova brott som vi inte kommer att kunna utreda längre, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på Nationella operativa avdelningen (NOA), till Ekot.

Liknande artiklar

Myndigheter deltar i terrorövning Polisen, Försvarsmakten och Säkerhetspolisen genomför under veckan en gemensam årlig övning mot terrorism. Syftet är att...
Zuckerberg: “Vi samlar in data om utomståend... Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg erkände i en utfrågning inför den amerikanska kongressen att Facebook samlar i...
Ryssland stänger ner meddelandetjänsten Telegram En rysk domstol har beslutat att den populära och krypterade meddelandetjänsten Telegram ska stängas ner i Ryssland. Det...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!