Protesterna vid Kapitolium

PayPal och Shopify tar bort Trump-relaterade konton

publicerad 11 januari 2021
Det går inte längre att köpa MAGA-produkter på Shopify.

Officiella MAGA (”Make America Great Again”) – varor går inte längre att köpa via Shopify, och ett annat konto som uttryckt stöd för Trumps stormöte i Washington har inaktiverats. Trots att presidenten uttryckligen manat sina anhängare att gå hem fredligt i en video som censurerats på sociala medier, påstår man att Trump visat stöd för politiskt våld.

Onlinehandelstjänsten Shopify och betaltjänsten PayPal har stängt av Trump-relaterade konton i efterdyningarna av ”stormningen av Kapitolium” – då tusentals Trumpanhängare protesterade mot det valfusk som uppdagats och tog sig in i den amerikanska kongressbyggnaden. Utrensningarna följer censureringen av Trumps konton på Facebook, Twitter och Snapchat, skriver Cnet.

“Shopify tolererar inte handlingar som uppmuntrar till våld”, säger en talesman i ett uttalande.
PayPal påstår att en grupp som samlar in pengar till Trump-anhängare, kallad Joy In Liberty, också bryter mot deras regler. Joy In Liberty har bland annat ordnat insamlingar till Trump-anhängare så de har råd att åka till olika politiska möten och demonstrationer.

Det är långt ifrån första gången diverse onlinetjänster rensar bort tankebrottslingar. 2017 inaktiverade Airbnb, en onlinemarknadsplats för uthyrning och bokning av privat boende, användare som ordnade boende under ”Unite the Right” – en stor demonstration i Charlottesville, Virginia. Samma år avslutade Cloudflare, ett amerikanskt företag med specialitet inom innehållsleveransnätverk, DDoS-säkerhet och andra molntjänster på internet, sina tekniska tjänster till den nationalsocialistiska plattformen Daily Stormer.

Nya Dagbladet har vid flera tillfällen uppmärksammat när YouTube har raderat oönskade konton. Det finns en uppsjö av fall när techbolag ägnar sig åt denna typ av censur och där bland annat västerländska invandringskritiker drabbats av censuren.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!