Överbelastningsattacker mot Valmyndigheten

Valet 2022

publicerad 12 september 2022
- av Redaktionen
Valmyndigheten ska ha utsatts för minst tre attacker.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Valmyndighetens sajt drabbades av stora störningar och problem både inför och under valdagen – någonting som enligt myndigheten beror på att man utsatts för ”antagonistiska belastningsattacker”.

– Det är mycket allvarligt, säger Anna Nyqvist, kanslichef på valmyndigheten och berättar att deras sajt utsatts för en överbelastningsattack under lördagen – samt ytterligare två på valdagen.

Enligt Nyqvist är det oklart vilken påverkan attackerna haft och i vilken utsträckning besökarna drabbats. Hon berättar vidare att den sista attacken fortfarande pågick under valnatten när rösterna räknades.

– Hanteringen pågår, vi kan inte säga mer just nu.

Valmyndigheten påstår också att själva rösträkningen inte kan påverkas av digitala angrepp av olika slag eftersom denna alltid sker manuellt.

Det kan noteras att det inte är första gången som Valmyndighetens sajt drabbas av allvarliga tekniska problem – 2018 kraschade sajten mitt under valkvällen och låg nere i flera timmar, vilket gjorde det omöjligt för allmänheten att följa valets utveckling. Detta ledde till mycket spekulationer om oegentligheter och valfusk.

Länsstyrelserna har också haft problem – fast med sin telefoniväxel, något som ledde till att inrapporteringen av röster under en period gick betydligt långsammare än beräknat.

– Vi har också haft en fördröjning i resultatöverföringen till media, men den preliminära rösträkningen har hela tiden gått att följa på val.se, berättar Anna Nykvist.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!