Nya appen – kineserna uppmanas anmäla oliktänkare

publicerad 22 april 2021

Den kinesiska kommunistregimen har lanserat ett ny app där medborgarna uppmanas att anmäla och ange sina landsmän som uttrycker sig kritiskt om landets regering och den officiella historieskrivningen.

Vi hoppas att de flesta internetanvändare kommer att spela en aktiv roll för att övervaka vårt samhälle… och entusiastiskt inrapportera skadlig information”, skriver landets censurmyndighet Cyberspace Administration of China i ett uttalande.

Man hävdar vidare att ”människor med dolda motiv” har spridit lögner och falska påståenden om Kina, dess makthavare, det politiska styret och dess historia på internet och att detta gjorts i syfte att ”förvirra människors tänkande”.
Därför menar de kinesiska makthavarna också att det behövs en lättillgänglig hemsida och en applikation så att kineser på ett enkelt och smidigt sätt kan ange och rapportera de oliktänkande landsmän som ifrågasätter det officiella narrativet.

Exakt vad som ska hända med de personer som bedöms sprida otillåtna åsikter framgår inte av uttalandet, men noterbart är att den drakoniska repressionen införs precis innan den kinesiska kommunistregimen firar 100-års jubileum.

Journalisten Didi Rankovic menar att Kinas explicita förföljelse av oliktänkande inte är särskilt förvånande och att maktapparaten ser det som mycket viktigt att bilden av landets politiska styre och dess blodiga historia hålls ren och inte förknippas med någonting negativt.

På ett mycket välbekant sätt när det handlar om denna typ av samhälle och stat så uppmuntras medborgarna ofta att rapportera varandra men också allt annat som kan underlätta för myndigheterna att genomföra olika restruktiva politiska och ideologiska restriktioner”, skriver hon.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!