Nu bannlyser även Twitter vaccinkritik

Nätcensuren

publicerad 10 mars 2021
- av Isac Boman
Twitter vill få bort vaccinkritiker från plattformen.

Den sociala mediejätten Twitter intensifierar sin censur av dem som påtalar riskerna med de kontroversiella covidvaccinerna eller i övrigt uttrycker skepsis mot de kontroversiella injektionerna. Den som bryter mot plattformens regelverk vid upprepade tillfällen uppger man ska raderas från plattformen.

The Next Web rapporterar att Twitter tagit fram ett nytt ”system” för att motarbeta påstådd desinformation kopplad till vaccin. Man meddelar också att man hittills har raderat minst 8400 inlägg som man påstår sprider felaktig information om massvaccinationerna.

Systemet är uppbyggt som en trappa med hårdare straff för varje upprepad gång du skriver något om coronavaccinen som Twitters ledning ogillar. Första gången får man en varning, andra gången stängs kontot av 12 timmar, tredje gången också 12 timmar, fjärde gången en vecka och femte gången blir straffet permanent avstängning.


Annonser:


Mikrobloggen meddelar också att man kommer börja flagga tweets som ”desinformation” om de inte håller sig till det officiella narrativet och man kommer förse inläggen med länkar till källor och auktoriteter som man själva har godkänt.

Inledningsvis ska mänskliga moderatorer sköta detta, men på sikt är tanken att artificiell intelligens ska lära sig algoritmerna och åtminstone delvis automatisera censuren av vaccinkritiken.

Censuren kommer att initialt inrikta sig på engelskspråkiga inlägg men tanken är att utvidga denna och bekämpa vaccinationsskepticism på fler språk framöver. Sedan tidigare har Facebook redan infört liknande censuråtgärder och meddelat att all vaccinationskritik numera är formellt förbjuden och kan resultera i avstängningar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.