MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 23 februari 2024

fredag 23 februari 2024

NSA samlar in 200 miljoner sms per dag

publicerad 8 februari 2014

Den amerikanska säkerhetstjänsten NSA ska enligt dokument som läckts av visselblåsaren Edward Snowden lagra omkring 200 miljoner sms per dag.

NSA övervakar dina sms-meddelanden för att få reda på vart du befinner dig, dina kontakter och även dina ekonomiska transaktioner. Det bevisas genom dokument som Snowden läckt till tidningen The Guardian.

Du behöver inte ens vara misstänkt för något brott för att NSA ska ta sig rätten att kolla igenom din privata information. I ett av dokumenten benämner NSA sin åtkomst till sms:en som en ”guldgruva att utnyttja”. På en dag samlar NSA in över 800 000 finansiella transaktioner från privatpersoner som använder kreditkort.

Genom programmet Prefer kan NSA på automatisk basis samla in den enorma mängden data. Prefer är ett i raden av de många program som NSA:s avslöjats använda för att bedriva sin omfattande massövervakning. Brittiska GCHQ har också haft tillgång till programmet, enligt dokumenten.

I juni bröt nyheten om NSA-programmet Prism ut. Prism gav NSA åtkomst till databaserna hos it-jättar som Facebook, Microsoft och Apple vilket gjorde att de kunde kolla igenom e-postmeddelanden, foton och så vidare hos privatpersoner. Ett annat program som blivit känt genom Edward Snowdens läckor är XKeyscore som bland anant använts av svenska FRA.

Till The Guardian förnekar NSA att man åtnjuts rätten att spionera på privatpersoner i den omfattning som dokumenten visar. Istället handlar det om utländska mål som ”är ett hot mot USA:s säkerhet” vilket man påstår sker på laglig väg.

 

 

Läs även:
NSA kapar datorer via radiovågor
NSA samlar in fem miljarder mobiluppgifter om dagen
FRA använder kontroversiellt hackerprogram
Kinesisk SMS-data i händerna på USA
Snowden: ”NSA & Israel skapade Stuxnet”
Edward Snowden träder fram som NSA-läckan

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend