Nigeria öppnar för att häva bannlysning av Twitter

Nätcensuren

publicerad 17 oktober 2021
- av Isac Boman
Muhammadu Buhari i Europaparlamentet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den 5 juni i år beslutade Nigerias president Muhammadu Buhari att bannlysa Twitter från landet då han menade att plattformen används för att organisera, samordna och utföra kriminella aktiviteter samt sprida falska nyheter och även främja etniska och religiösa känslor. Nu öppnar han upp för att häva förbudet, men på vissa villkor.

Buhari presenterade 10 punkter som han ville diskutera med den sociala mediejätten för att företaget åter skulle kunna bedriva sin verksamhet i landet. Hittills har man bara nått överenskommelser på sju utav punkterna, bland annat att Twitter ska öppna upp ett lokalt kontor i Nigeria, betala skatt i landet samt samarbeta med den nigerianska regeringen för att reglera innehåll och ”skadliga tweets”.

I fredags, på Nigerias 61:e självständighetsdag, meddelade president Buhari under en TV-sändning att förbudet mot Twitter kommer att hävas om plattformen går med på ytterligare villkor. Dessa innefattar bland annat att Twitter ska uppfylla regeringens krav omfattande “nationell säkerhet och sammanhållning”, registrering, fysisk närvaro och representation, rättvis beskattning, tvistlösning och lokalt innehåll för att få förbudet upphävt.

Efter det omfattande engagemanget behandlas frågorna och jag har beordrat att avstängningen upphävs, men endast om villkoren är uppfyllda för att våra medborgare ska kunna fortsätta använda plattformen för affärsverksamhet och positiva engagemang“, deklarerar Buhari.

Under de fyra månader som Twitter förbjudits i Nigeria har flera internationella påtryckningar gjorts mot landet och många aktivister kräver insatser för att få landets regering att tänka om när det kommer till dess medborgares rätt till yttrandefrihet.

Twitter har än så länge valt att inte kommentera händelserna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!