Nick Fuentes stängs av från Twitter – igen

Nätcensuren

publicerad 26 januari 2023
- av Markus Andersson
Nick Fuentes och Elon Musk.

Mindre än 24 timmar efter att han fick tillbaka sitt Twitter-konto blev nationalisten Nick Fuentes återigen avstängd. Detta trots att ägaren Elon Musk tidigare lovat att göra Twitter till en ”arena för yttrandefrihet”.

Fuentes som leder rörelsen ”America First” fick tillbaka sitt konto på tisdagen efter att ha blivit bannlyst i juli 2021. Bland det första han gjorde efter att avstängningen upphävdes var att publicera en kort reklamfilm för rapparen Kanye Wests kommande presidentkampanj med referenser till en tidigare tweet från West där denne deklarerat att han ska gå ”death con 3 på judar”.

Huruvida detta var skälet till att han återigen blev bannlyst är oklart. Southern Poverty Law Center som arbetar med att åsiktsregistrera och kartlägga invandrings- och regimkritiker hävdar också att Fuentes i en privat twittergrupp ägnat sig åt att ”hylla Hitler och Unabombaren” och att han skrivit att ”judarna styr nyheterna”.

Oavsett skälet till censuren är många kritiska till Twitters agerande – särskilt då företagets vd och ägare Elon Musk vid upprepade tillfällen lovat att göra Twitter till en ”arena för yttrandefrihet” och utan godtycklig censur, ett löfte som kritiker menar att Musk har brutit.

Det spelar ingen roll hur kränkande människor upplever Nick Fuentes yttranden. Yttrandefrihet är yttrandefrihet. Du är antingen för yttrandefrihet eller emot det. Det finns inget mellanting eftersom hatpropaganda inte existerar. Nick Fuentes bör inte tystas”, skriver den undersökande journalisten Laura Loomer.


Rapparen Bryson Gray är på samma spår och kräver att Fuentes ”friges” för yttrandefrihetens skull.

Twitters kommunikationsavdelning har valt att inte kommentera Fuentes nya avstängning. Sedan tidigare har Musk upphävt rapparen Kanye Wests bannlysning – men även han blev kort därefter avstängd på nytt, efter att han publicerat en bild på en davidsstjärna som innehöll en svastika.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.