Myndigheter stängde ökanda sajten Silk Road

publicerad 3 oktober 2013

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den ökända drog- och vapenhandelssajten Silk Road har stängts ner efter att FBI har gripit mannen bakom sajten efter två års jakt, rapporterar internationella medier.

Så här ser det ut om man går in på Silk Roads hemsida. Foto: Faksimil
Så här ser det ut om man går in på Silk Roads hemsida.
Foto: Faksimil

I samband med att 29-åriga Ross William Ulbricht, som var sajtens grundare, greps av FBI konfiskerades även 26 000 Bitcoins – som användes för att handla mer eller mindre förbjudna varor på Silk Road. Värdet uppgår till 20 miljoner svenska kronor. FBI misstänker dock att Silk Road kan ha omsatt nästan 8 miljarder kronor under tiden den var uppe.

Den mängd Bitcoins som beslagtogs uppgår till det största i sitt slag av valutan någonsin. Bitcoin föll även i värde under onsdagen när det stod klart att Silk Road hade stängts ner – för att sedan återhämta sig under onsdagskvällen.

”Webbsajten har försökt att göra olagliga transaktionen på internet så lätta och smidiga att de kan bli som att handla online på vanliga e-handelswebbplatser”, säger den amerikanska regeringen i ett uttalande som Bloomberg citerar.

Silk Road kan endast nås genom anonymitetsverktyget Tor. Detta för att minska kundernas risk att bli spårade när de handlar på Silk Road. Vissa kunder köper olagliga varor – exempelvis droger, vapen och i vissa fall tjänster som mord. Silk Road använde även kryptovalutan Bitcoin som officiell valuta på sajten.

I mer än två år har myndigheter jagat Silk Roads skapare Ross William Ulbricht. De inkopplade myndigheterna var USA:s narkotikapolis, DEA, som samarbetat med FBI:s IT-organ och det amerikanska skatteverket.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!