Microsoft får böta 4,7 miljarder för missbruk av dominans

publicerad 6 mars 2013

Världens ledande operativsystemsutvecklare för persondatorer, Microsoft, har fällts i EU-domstolen till en bot på 4,7 miljarder kronor. Detta efter att ha undvikit att underlätta för användare av Windows 7 att välja webbläsare.  Det skriver Computer Sweden idag.

Mozilla förlorade omkring 8,8 miljoner nedladdningar pga Microsofts missbruk av sin dominans
Mozilla förlorade omkring 8,8 miljoner nedladdningar pga Microsofts missbruk av sin dominans

Microsoft har missbrukat sin dominans för att få användare att använda Microsofts egen webbläsare, Internet Explorer. Internet Explorer har fått omfattande kritik genom åren för sin dåliga säkerhet, funktionalitet och bristande bruk av webbstandarder.

I en EU-dom ifrån 2009 kräver EU-kommissionen att Microsoft ska erbjuda den som använder företagets operativsystem Windows att byta webbläsare till en av företagets konkurrenter.

Microsoft hävdar att det var ett misstag att valmöjligheten inte gavs i samband med uppgraderingen till Windows 7. Men EU:s konkurrenskommisionär Jaquin Almuni godtog inte ursäkten och gick vidare med åtalet eftersom företaget inte levt upp till överenskommelsen från 2009.

Idag meddelades domen som innebär att Microsoft får böta 731 miljoner dollar, eller motsvarande 4,7 miljarder kronor.

Den förenklade valmöjligheten återställdes av Microsoft först efter att EU-kontaktat företaget 2012. Enligt Mozilla så innebar Microsofts misstag att organisationen förlorade omkring 8,8 miljoner nedladdningar av företagets konkurrerande webbläsare Firefox.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.