Kina hänger ut företag som inte censurerar

Nätcensuren

publicerad 11 september 2022
- av Redaktionen

Den kinesiska regimen har dragit igång en landsomfattande kampanj där de teknikföretag som vägrar att stänga av obekväma användare riskerar att bli uthängda och straffade av kinesiska myndigheter.

Officiellt motiverar man den intensifierade censuren med att ryktesspridning och ”falska nyheter” måste bekämpas. Landets cyberadministration kräver därför att kinesiska techbolag utökar sin förmåga att identifiera och kartlägga den som ”sprider rykten” – och sedan straffa dem som sprider informationen vidare med varningar, avstängningar och permanenta bannlysningar.

Om internetplattformen ifråga inte censurerar så flitigt som den kinesiska regimen önskar kan denna förbjudas att acceptera nya användare – och även namnges och hängas ut.

Lokala och regionala myndigheter har också blivit tillsagda att utöka sin övervakningsapparat under de närmaste månaderna – för att hjälpa till att få bort information som regimen i Peking menar är olämplig eller felaktig.

Noterbart är att Kina har genomfört liknande kampanjer på senare år. Att man nu återigen försöker rensa nätet från regimkritisk information sammanfaller med att det kinesiska kommunistpartiet om en dryg månad anordnar sin 20:e nationella kongress där presidenten Xi Jinping förväntas beviljas en tredje mandatperiod som landets ledare – något som aldrig tidigare hänt.

Enligt The Register ligger det därför i den kinesiska maktapparatens intresse att få bort kritiska kommentarer och ogillande kring kongressens beslutsfattande och hur landet styrs.

Tilläggas kan att många internettjänster i Kina redan kräver att användarna registrerar sig med namn och personuppgifter – just för att underlätta övervakningen och försvåra för människor att yttra sina åsikter och uppfattningar anonymt.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!