Kina ersätter de sista Windows-datorerna med Linux operativsystem

publicerad 8 juli 2023
- av Redaktionen

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kinas ambition att minska beroendet av utländska teknologier tar ett avgörande steg framåt. Landets statligt ägda IT-företag, Kylinsoft, som ägs av China Electronics Corporation, har introducerat ett Linuxbaserat operativsystem med öppen källkod, OpenKylin. Lanseringen är ett led i Kinas ansträngningar att konkurrera med ledande amerikanska företag som Microsoft och Apple.

OpenKylin, det första kinesiska operativsystemet för både datorer och smartphones, är resultatet av hårt arbete från närmare 4000 anställda. Att utveckla ett operativsystem helt fritt från amerikansk teknologi är ett stort steg för Kina i den pågående teknologiska tävlingen med USA. Detta ses som ett betydande genombrott, särskilt efter Ukrainakriget, då flera ryska programmerare stängdes ute från den internationella öppna källkod-gemenskapen, skriver Nordfront.

USA har tidigare infört restriktioner på export av avancerade mikrochip till Kina och begränsat amerikanska medborgares möjlighet att assistera kinesiska företag i utvecklingen av egna mikrochip. Dessa åtgärder syftar till att hindra Kinas teknologiska framsteg. Mot denna bakgrund kommer nyheten att USA planerar att begränsa Kinas tillgång till amerikanska molntjänster.

OpenKylin påminner om den populära Linuxdistributionen Ubuntu, utvecklad av brittiska Canonical, men poängteras att det har byggts upp från grunden, vilket innebär att Canonical inte kan styra över OpenKylin. Operativsystemet, utrustat med en unik skrivbordsmiljö kallad UKUI, stöder både Linux-, Windows- och Androidapplikationer genom emulatorer.

 

Kylinsofts nya operativsystem presenteras i en tid då Kinas regering beordrat att återstående 20% av Windows-installationerna ska ersättas innan årets slut. Kylin Linux framstår alltmer som en stark aktör på området.

Statistiskt leder Microsoft Windows fortfarande den kinesiska och globala desktop-marknaden med en marknadsandel på 85% respektive 74%. Apple’s MacOS håller runt 15% av desktop OS-installationerna. OpenKylin används redan av 850 000 användare och är planerat att implementeras i bland annat Kinas rymdprogram.

För att påskynda utvecklingen av inhemska desktop-datorer har Kina skapat en öppen plattform, det så kallade OpenKylin-projektet. Målet med openKylin är att använda den öppna källkodsplattformen för att utmana Windows och macOS i landet.

Kylinsoft, i samarbete med fler än tio kinesiska enheter, inklusive National Industrial Information Security Development Research Center, strävar efter att driva öppen källkodsinitiativ över en bredare community av användare, utvecklare och intressenter.

Det återstår att se hur snabbt Kylin OS kommer att bli mainstream, men i skrivande stund har Windows fortfarande majoritetsandel på den lokala marknaden. Linux-baserade operativsystem, inklusive de flesta av Kinas inhemska system, behåller en liten men stabil marknadsandel, enligt South China Morning Post.

För att ytterligare minska beroendet av västerländska teknologier driver Kina även sin egen GitHub-alternativ, Gitee, för att motverka den Microsoft-ägda kodvärd- och versionsplattformen.

En kortare recension av OpenKylin finns att ta del av på It’s FOSS News.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!